Världsbanken: Gaza kan kollapsa

Världsbanken varnar för att blockad kan få banksystemet att kollapsa. (TT)


Världsbanken varnade på lördagen att Israels åtstramade blockad mot Gazaremsan har skapat en sådan brist på kontanter att banksystemet i det fattiga territoriet riskerar att kollapsa.

"Vi uppmanar Israels regering att agera snabbt för att återställa likviditeten hos bankerna i Gaza före högtiden Id på måndag" sade organet i ett uttalande efter det att banker tvingats stänga i torsdags i brist på kontanter. Världsbanken påtalade även risken för "allvarliga humanitära följder" för de 1,5 miljoner palestinier som är bosatta i Gaza.

Internationella valutafonden varnade samtidigt att den accelererande krisen i Gaza riskerar att stärka militanta palestinier som smugglar in kontanter via grävda tunnlar från angränsande Egypten.

Israel införde en blockad mot Gazaremsan sedan Hamas tog makten i juni 2007 och förstärkte sanktionerna i november i år efter en våldsupptrappning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.