Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Världsbanken: Gaza kan kollapsa

- 06/12/2008, 19:22 -

Världsbanken varnar för att blockad kan få banksystemet att kollapsa. (TT)

Världsbanken varnade på lördagen att Israels åtstramade blockad mot Gazaremsan har skapat en sådan brist på kontanter att banksystemet i det fattiga territoriet riskerar att kollapsa.

"Vi uppmanar Israels regering att agera snabbt för att återställa likviditeten hos bankerna i Gaza före högtiden Id på måndag" sade organet i ett uttalande efter det att banker tvingats stänga i torsdags i brist på kontanter. Världsbanken påtalade även risken för "allvarliga humanitära följder" för de 1,5 miljoner palestinier som är bosatta i Gaza.

Internationella valutafonden varnade samtidigt att den accelererande krisen i Gaza riskerar att stärka militanta palestinier som smugglar in kontanter via grävda tunnlar från angränsande Egypten.

Israel införde en blockad mot Gazaremsan sedan Hamas tog makten i juni 2007 och förstärkte sanktionerna i november i år efter en våldsupptrappning.

Skrivet av: