Bakgrund: Gazakonflikten

Konflikten i Palestina har en lång och komplicerad historia. Här är de viktigaste händelserna.


1917 - Den dåvarande brittiske utrikesministern Arthur James Balfour utfärdade Balfourdeklarationen där han berättade att han stödde sionisternas förslag om en judisk stat i Palestina. Dock skulle den inte påverka de redan bosatta palestinierna.

1939 - Andra världskriget bryter ut. Hitler och hans nazistparti påbörjar förintelsen av Europas judiska befolkning.

1945 - Det blir fred i Europa och överlevande lämnar koncentrationsläger.

1948 - Staten Israel utropas efter ett FN-beslut om att dela upp det brittiska mandatet kring Jerusalem i två stater, en judisk och en arabisk.

Kort efter att de brittiska soldaterna lämnat området går de arabiska staterna till angrepp, men kriget slutar med att Israel erövrar och ockuperar land som de inte blivit tilldelade, bland annat Gaza. Ett flertal palestinska byar ödeläggs.

1967 - Araberna fortsatte att göra motstånd genom att attackera Israel tills striderna utvecklades till Sexdagarskriget år 1967. Sovjet allierade sig med Egypten och Jordanien, medan USA, Frankrike och Storbritannien allierade sig med Israel. Konflikten slutade med att Israel ockuperade Sinaihalvön, Västbanken och Golanahöjderna.

1973 - Egypten och Syrien försöker återta Sinaihalvön och Golanahöjderna, men misslyckades.

1978 - Israel ockuperar delar av Libanon, men tvingas sedan lämna området på grund av en FN-resolution. Israel återinvaderar Libanon 1982.

1987 - Palestinierna inleder den första intifadan för att göra motstånd mot Israels ockupationer. Man uppmanade till att bojkotta israeliska varor samtidigt som man strejkade och gick i närstrid med israelisk militär genom att bland annat kasta sten.

1993 - Många trodde att konflikten började nå ett slut när intifadan avslutades i samband med Osloavtalet. Osloavtalet var ett avtal som kom fram till en tvåstatslösning med de gränser som existerat 1967. Men avtalet kommer aldrig i hamn.

2000 - Den andra intifadan påbörjas. Det blir upplopp på gatorna i Gamla Jerusalem.

2002 - Israel börjar bygga den 720 kilometer långa muren på Västbanken. Muren inkräktar på palestinskt område vid flera ställen, och många palestinier måste gå igenom långa passkontroller varje dag för att komma till sitt arbete.

2006 - Det palestinska partiet Hamas röstas fram till makten. Hamas är terrorstämplade av USA, Japan, EU och Kanada på grund av självmordsbombningar från militanta grenar av partiet.

2008 - Striderna i Gaza mellan israeliska styrkor och palestinska Hamas förvärras.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!