Polis gripen efter dödsskott i Aten

- 07/12/2008, 16:27 -

En polis gripen, misstänkt för inblandning i dödsskott mot tonårspojke. (TT)

I Grekland sköts en tonårspojke ihjäl av polis i går kväll. Det ledde till de värsta kravallerna på flera år i grekiska städer. I dag greps en polisman misstänkt för inblandning i dödsskotten.

Efter dödsskjutningen lämnade inrikesminister Prokopis Pavlopoulos in sin avskedsansökan. Men premiärminister Kostas Karamanlis avvisade dock inrikesministerns erbjudande om att avgå, sade en regeringstalesman.

Oroligheterna började i stadsdelen Exarchia i Aten, där det ofta förekommit sammandrabbningar mellan polis och ungdomsgäng. Poliserna berättade att deras patrullbil attackerats av ett 30-tal stenkastande ungdomar. När de försökte gripa ungdomarna attackerades de på nytt och en av poliserna avlossade tre skott som dödade 15-årige Andreas Grigoropoulos.

När nyheten om dödsskjutningen spreds blev det oroligheter i Aten med ungdomar som kastade brandbomber och andra föremål mot poliser, satte bilar i brand och krossade skyltfönster. Senare spred sig oroligheterna till flera andra städer, bland annat landets näst största stad Thessaloniki. Oroligheter bröt också ut på öarna Kreta och Korfu.

Polisen använde tårgas för att skingra ungdomarna. Restaurangerna stängde i förtid och minst två poliser ska ha skadats i upploppen.

Även i dag slogs ungdomar med polis i centrala Aten. Maskerade ungdomar kastade sten och brandbomber mot polis som sköt tårgas, rapporterar AFP.

En grupp som kallar sig Förenade antikapitalistiska vänstern har utlyst en demonstration på måndag för att protestera mot skottlossningen.

Fackföreningar och studentorganisationer har under hösten hållit en serie demonstrationer mot Karamanlis mitten-höger-regering som varit indragen i flera pinsamma korruptionsskandaler. Protesterna gäller också regeringens hantering av ekonomin och många bedömare tror att Karamanlis kommer att tvingas utlysa nyval nästa år.

Skrivet av: