Oklart mandat för EU:s piratjakt

Kaparna finns i fler områden än EU får verkar, men förhandlingar pågår.


EU:s insats mot de somaliska piraterna har nu formellt inletts. Men kaparna har vidgat området de verkar i och förhandlingar pågår fortfarande om hur långt EU-fartygen får jaga piraterna.

I dag inledde EU den marina insatsen Atalanta, tänkt att skydda fartyg mot somaliska pirater. En styrka på sex örlogsfartyg och tre spaningsflygplan ska nu avlösa Natostyrkan som finns på plats i området.

Styrkan leds av en brittisk viceamiral och tros börja sitt arbete inom en vecka.

Uppgiften som styrkan står inför är enorm och enligt sjöfartsbyrån IMB har piraterna redan anpassat sin metod för att undvika utländska krigsfartyg.

Piraterna har helt enkelt vidgat området de verkar i och angriper nu inte bara fartyg utanför södra Somalia. Allt fler kapningar äger rum längre söderut, främst i kenyanska vatten men också så långt söderut som utanför Tanzania.

Svår uppgift

I helgen angrep tungt beväpnade pirater ett holländskt containerfartyg 450 sjömil öster om Tanzanias kust. Piraterna sköt flera granater mot fartyget, som fattade eld men ändå lyckades undkomma kaparna.

Den nya taktiken gör piratjägarnas uppdrag svårare. En fransk säkerhetsexpert uppskattar att över 100 fartyg krävs för att skapa säkerhet bara i de somaliska vattnen. Om området utvidgas ytterligare kan uppgiften bli övermäktig.

Dessutom är det ännu inte klart exakt var EU-fartygen ska verka. Alla juridiska frågor är inte lösta och förhandlingar pågår fortfarande med länderna som har kust längs de drabbade vattnen.

Förhandlingar pågår

Dennis Abrahamsson, pressassistent på Försvarsdepartementet, berättar att EU nu försöker lösa frågan för att minska risken för att pirater flyr till vatten utanför styrkans mandat.

– Problemet är uppmärksammat i EU-kretsen och förhandlingarna är inne i sitt slutskede, säger han till TT.

Trots att inget är slutgiltigt bestämt säger Abrahamsson att handläggarna på departementet arbetar utifrån hypotesen att styrkan kommer att ha fri rörlighet även i jemenitiska och kenyanska vatten.

Men exakt hur de här förhandlingarna kommer att sluta är inte klart.

Video: CNN följer med ett NATO-fartyg in i piratjakten

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!