Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratangrepp mot danskt fartyg

- 06/12/2008, 20:55 -

Ett danskt containerfartyg angreps av pirater utanför Tanzania i dag. (TT)

Ett danskt containerfartyg angreps av pirater utanför Tanzania på Afrikas östkust på lördagen. Fartyget kom undan men skadades när det blev beskjutet, säger en presstalesman för rederiet A P Möller Maersk.

– Det var ett relativt allvarligt angrepp. Besättningen är chockad men oskadad och vid god vigör. Fartyget är skadat av angreppet, men skadorna är inte värre än att skeppet är sjödugligt och kan fortsätta sin seglats mot Salalah i Oman, säger presstalesmannen Michael Storgaard.

Maersk Regensburg lämnade Dar es-Salaam i Tanzania i fredags morse med destination Salalah vid Adenviken i Oman. Rutten innebär att man passerar de fruktade somaliska farvattnen.

Vid 13-tiden på lördagen angreps fartyget av pirater som öppnade eld från två båtar. Rederiet visste inte på kvällen exakt hur Maersk Regensburg lyckades undkomma kapningsförsöket, men man trodde att hon helt enkelt lyckades segla iväg från dem.

Det var andra gången på mindre än en månad som pirater försökt kapa ett fartyg från A P Möller Maersk. Även vid det första tillfället i början av november lyckades man styra undan från piraterna. Det överfallet skedde norr om Somalia. Den senaste tiden har de somaliska piraterna blivit allt djärvare och begett sig allt längre ut till havs. När en saudiskt ägd supertanker kapades i förra månaden skedde det långt utanför den kenyanska kusten.

Maersk Regensburg är registrerat i Hongkong och hela besättningen på 20 man är asiater.

Skrivet av: