Tisdag 21 Sep
Stockholm

Svensk succékock lagade Obamas mat

Massvis med kändisar och miljardärer på gästlistan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under tisdagen höll den amerikanske presidenten Barack Obama och hans fru en supermiddag i Vita huset.

På gästlistan fanns 400 namn, bland andra Steven Spielberg, David Geffen och grundaren av Dreamworks SKG, Jeffrey Katzenberg. Hedersgäst för kvällen var Indiens premiärminister Manmohan Singh.

I köket hade den svenske succékocken Marcus Samuelsson, 39, befälet.

Presidentfrun Michelle hade själv handplockat gästerna inför middagen, som var Obamas första formella tack till dem som givit honom sitt stöd i hans presidentkampanj.

Samuelsson har rönt stora framgångar de senaste åren och har redan fått fler utmärkelser än de flesta kockar får under en livstid. Han driver flera restauranger, har ett eget matlagningsprogram på Discovery och är professor vid restauranghögskolan i Umeå.

39-åringens egen matfilosofi har förändrats genom åren och han gillar själv att blanda influenser från olika länder.

–I Sverige finns det kallt klart vatten, fisk och skaldjur, det finns en stark vilttradition, och inläggningstradition. Estetiken är väldigt minimalistisk. När man kör de här grejerna fram och tillbaka kan man skapa en hummersallad som är wrappad i jättetunt äpple, som vi lagt in i ättika med sambal från Ecuador. Då har vi skapat global mat i New York med svensk anknytning, säger Samuelsson till Fokus Lunch.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela