Torsdag 21 Okt
Stockholm

Viktor Westerlind blev årets kock

Teknisk finess och fina råvaror tog Viktor Westerlind till förstaplatsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Viktor Westerlind från Stockholm blev Årets kock 2009. Det är farmor som lärt honom att ta till vara råvarorna, förklarade han själv efteråt.

Fem män och en kvinna tävlade på torsdagen i Lisebergshallen i Göteborg om den prestigefyllda titeln Årets kock. Förutom titeln fick Viktor Westerlind också Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld.

– Jag känner mest förvåning. Fattar inte vad som hände, men jag är naturligtvis väldigt glad, sade Viktor till TT efter prisutdelningen.

De sex finalisterna hade fem timmar på sig för sina två tävlingsuppgifter. Den första var att ur en hemlig råvarukorg tillaga en kötträtt baserad på en kotlettrad av gårdsgris. Innehållet i korgen fick de reda på 45 minuter i förväg.

Den andra uppgiften, som de tävlande fick förbereda, var att tillaga en modern restaurangrätt baserad på sej, blåmusslor och räkor.

"Perfekt helt enkelt! Med egen stil, elegant fräschör och väl tillagade råvaror har juryn enats om en vinnare som skapar naturlig mat med teknisk finess", var motiveringen till Viktor Westerlinds seger.

Segraren har aldrig tidigare tävlat i Årets kock. Sin inspiration till matlagning hämtar han från landet och tidigare generationer.

– Jag har vuxit upp med farmors matlagning. Hon var hushållslärare och har lärt mig att ta till vara råvarorna på ett gammalt sätt.

Tvåa i årets tävling blev Christofer Ekman, Stockholm, och bronset gick till Alexander Sjögren, Kåseberga.

Ett par hundra åskådare fanns på plats och kunde också beskåda hantverket via en stor teveskärm.

Lär dig filea lax med Melker Andersson, nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela