1 av 3
- Foto: P. Kevin Morley/AP/Scanpix
2 av 3
3 av 3
- Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Muslimer söker dansk julhjälp

Fler danskar än någonsin söker ekonomiskt bistånd inför julen. Bland dem också många muslimer.


KÖPENHAMN. Det är så här års lågkonjunkturen blir som mest plågsamt uppenbar. Föräldrar, som inte har råd att köpa julklappar till sina barn och inte ens kan skrapa ihop pengar nog att ställa julgrisen på bordet, tvingas be släkt och vänner om hjälp. Och de som inte har några bättre ställda i sin närhet - och som lyckas svälja stoltheten - går med mössan i hand till socialen eller till olika välgörenhetsorganisation.

I Danmark har antalet familjer som söker julhjälp hos landets välgörenhetsorganisationer exploderat. Men det är inte bara kristna danskar som behöver bistånd till julskinkan. Också muslimer ansöker om hjälp för att klara de dyra helgdagarna i slutet av december, skriver Avisen.

I dag är mer än var fjärde fattig dansk invandrare från ett icke-västligt land eller har föräldrar som emigrerat från till exempel Mellanöstern eller Afrika.

- Muslimer söker också julhjälp hos oss, men det är inte något vi registrerar i våra system. Även om Frälsningsarmén är en kristen kyrka är det fullkomligt ovidkommande för oss vilken hudfärg eller tro folk har, säger Lars Lydholm, informationschef på danska Frälsningsarmén till danska nyhetstjänsten Newspaq.

Det finns bara ett kriterium för Frälsningsarmén - och det är fattigdom, inte religion, understryker Lars Lydholm.

- Så naturligtvis ger vi julhjälp till muslimer.

Också andra kyrkliga organisationer upplever ett intresse från muslimska familjer som börjat anamma de danska jultraditionerna.

- Vissa muslimer har börjat fira jul så vi ger dem också julhjälp. Där finns tredjegenerationens invandrare och de har också någon form av jultradition, säger Hanne Okwerea, informationschef på Kirkens Korshær till Newspaq.

Kirkens Korshær delar ut kontanter och julklappar till både kristna och muslimer medan Frälsningsarmén ger behövande presentcheckar på stormarknader. Presentkorten är markerade så att man vare sig ska kunna köpa alkohol eller cigaretter för värdecheckarna.

På de ställen där Frälsningsarmén delar ut den klassiska julkorven får muslimer kyckling i stället för det traditionella fläsket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!