Måndag 27 Jun
Stockholm

Islamister nära seger i Somalia

Somalias president medger att hans etiopiskt stödda regering är på fallrepet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

(TT)Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed medger att islamistmilisen åter kontrollerar större delen av landet och att hans etiopiskt stödda regering är på fallrepet.

Islamisterna har sakta men säkert ryckt fram mot huvudstaden Mogadishu sedan de drevs bort av etiopiska trupper och amerikanska flyganfall i slutet av 2006. Då hade de i ett halvår behärskat nästan hela södra Somalia och för första gången sedan 1991 faktiskt gett invånarna viss trygghet i tillvaron - men under iakttagande av stränga religiösa lagar som inte gillades av alla.

– Det mesta av landet är i islamisternas händer och vi finns bara i Mogadishu och Baidoa, och där krigas det varenda dag, sade president Abdullahi Yusuf Ahmed under ett möte i lördags med somaliska parlamentsledamöter som uppehåller sig i grannlandet Kenya.

Vi får stå till svars

Det är vi själva som ligger bakom problemen och vi får stå till svars för det i denna värld och hinsides. Om regeringen faller får var och en se om sitt eget hus, sade presidenten, själv en av de krigsherrar som dragit landet ned i förfallet.

– Islamisterna dödar gatsopare, och de kommer inte att skona lagstiftare, sade han varnande till parlamentarikerna.

I slutet av oktober var statscheferna inom den regionala samarbetsorganisationen Igad samlade till toppmöte om Somaliakrisen. De krävde att en ny somalisk regering skulle presenteras inom 15 dagar. Så skedde inte, och presidenten förklarade det med att de namn hans premiärminister föreslagit var oacceptabla.

– Jag förstår inte hur jag skulle kunna godkänna namnen på dem som förstört vår regering, när de konstruktiva namnen saknades, sade presidenten.

Kringgår presidenten

På söndagen framträdde premiärminister Nur Hassan Hussein på en annan presskonferens i Nairobi och anklagade sin chef presidenten för att genom att blockera bildandet av en ny regering också underminera försöken att stabilisera landet.

Det är olyckligt att presidenten är den förste som motsätter sig Igads direktiv fast han själv var en av dem som skrev under det, klagade Hussein.

Han sade att han nu tänker strunta i vad presidenten säger och lägga fram förslaget till ministerlista för parlamentet, för att den vägen kunna komma i gång med regerandet. Etiopien, som invaderade Somalia i december 2006 för att driva bort islamisterna från städerna, har sagt att trupperna ska tas hem så snart den somaliska regeringen har kontroll över situationen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.