Fredag 24 Sep
Stockholm

"Rain Man" är död

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Kim Peek - som stod förebild för Rain Man - är död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SALT LAKE CITY. Kim Peek, mannen som stod som inspiration till Dustin Hoffmans rolltolkning i filmen Rain Man, har dött vid 58 års ålder i en förort till Salt Lake City i Utah.

Han dog, enligt sin pappa Fran, av hjärtstillestånd tidigt i lördags morse.

Kim Peek var en så kallad "mega-savant" - ett underbarn med extraordinära förmågor - och inspirerade manusförfattaren Barry Marrow, som skrev 1988 års storfilm Rain Man - fyrfaldigt oscarsbelönad, bland annat för bästa manus och bästa manliga huvudroll (Dustin Hoffman).

Kim Peek träffade Marrow på ett konvent i början på 80-talet och författaren slogs av häpnad över Peeks förmåga att minnas precis allt.

Rain Man förändrade mitt liv, ska Kim Peek ha sagt.

Peek ägnade sig resten av sitt liv åt att resa jorden runt och utmana människors fördomar om funtionshinder.

– Det är otroligt hur mycket han kunde. Han reste runt hela världen och pratade med nästan 60 miljoner människor - hälften av dem studenter, säger Kims pappa Fran Peek.

Kim brukade säga att han och hans far "stod i samma skugga".

Kim Peek föddes med ett oproportionerligt stort huvud och utan kopplingar mellan vänster och höger hjärnhalva. Han hade också skador på lillhjärnan.

Kim kunde inte gå förrän han var fyra år gammal. Men på andra områden tog han världen med storm.

Knappt två år gammal kunde han återge böcker han fått upplästa för sig ord för ord. Och vid tre års ålder frågade han sina föräldrar vad ordet "konfidentiell" betyder.

Hans föräldrar föreslog, på skämt, att han skulle slå upp det i en ordbok.

Vilket han gjorde. Han hade redan lärt sig förstå alfabetet.

Under sina sista år konstaterades att Peek var en "mega-savant" - ett geni på 15 olika områden, från historia och litteratur till geografi, siffror, sport, musik och datum.

Men hans motorik var begränsad och han kunde till exempel inte klä på sig själv.

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har undersökt Kim Peeks geni för att med hjälp av den teknik som används för att mäta rymdresors effekt på hjärnan förstå hans exceptionella mentala förmågor.

Kim Peek - en "idiot savant", en "Rain Man":

Kasinoscenen ur Rain Man:

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela