Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schimpanser är bättre än du

Nyheter | 18/02/2009 16:30

Nya studie visar att schimpanser har bättre minne än människor.

Schimpanser har väsentligt bättre minne än människor, skriver Dagens Nyheter. Nya experiment av schimpansforskaren Tetsuro Matsuzawa visar på detta. "Schimpanser kan hålla åtta siffror i minnet, men för människor är det omöjligt", berättar han.

För ett år sedan publicerade Matsuzawa en studie i tidskriften Current Biology. Där visade han att schimpanser kan hålla fem siffror i minnet då de fick titta på siffrorna i 0,2 sekunder. Människor som utsattes för exakt samma test klarade bara detta i hälften av försöken, medan schimpanserna klarade åtta av tio försök.

- Schimpanserna klarade alltså fem siffror bättre än människorna. Det var många människor som inte gillade det. De var skeptiska och kritiserade försöket, säger Matsuzawa.

Matsuzawa gjorde en serie nya försök för att konfrontera kritiken, han testade även med sex, sju och åtta siffror.

Ingen av de mänskliga försökspersonerna klarade mer än sex siffror, däremot klarade schimpanserna övningen med glans, även upp till åtta siffror.

Han kan tänka sig väldigt få människor kan klara detta, speciellt menar han på att människor som har mentala handikapp av autistisk typ kan ha denna typ av specialbegåvning.

- Jag vill verkligen inte jämföra autistiska människor med schimpanser i övrigt. Men man kan tänka sig att en människa som Rain man, som Dustin Hoffman spelade i filmen, skulle klara det här testet.

Skrivet av: