Nasa-hackaren tar strid mot USA

Autistiske Gary McKinnon riskerar att utlämnas från Storbritannien.


Gary McKinnon, 43, har stämplats som "sajberterrorist" av den amerikanska regeringen och riskerar att dömas till 70 år i fängelse. Britten gör därför allt han kan i hovrätten för att slippa att bli utlämnad till USA.

McKinnon gjorde sig ett namn efter att han hackat sig in i ett hundratal spärrade databaser på Pentagon och Nasa. Det var 2001 - samma år som terroristerna flög in i skyskraporna i New York.

De amerikanska myndigheterna har anklagats av McKinnons familj och vänner för att ha överreagerat och sagt att hans handlingar snarare gjordes av en "fumlig datanörd" än en "sajberterrorist".

– Jag har erkänt att jag har begått ett brott, och jag är väldigt ledsen och har bett om ursäkt upprepade gånger. Men jag tror att de amerikanska myndigheternas svar på detta i stort väger mer än vad som skulle drabba mig i mitt eget land. Jag behandlas som en terrorist, säger Gary McKinnon enligt Sky News.

Nyligen diagnosticerades han med Aspergers syndrom, och hans familj är orolig över att ett utlämnande till USA skulle påverka hans beteende negativt.

– Varför har jag aldrig fått höra om att de utlämnat någon annan hackare? Det är jag dock glad för. Men nu kräver de att någon som är sårbar och har asperger ska utlämnas, säger mamman Janis enligt Sky News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!