Massgripande av pressfolk i Sudan

Polisen i Sudan grep i dag över 60 journalister. (TT)


Polisen i Sudan grep på måndagen över 60 journalister sedan de protesterat utanför parlamentet i Khartum mot landets stränga censurlagar, berättade vittnen och andra reportrar på platsen.

Journalisterna hade samlats vid parlamentsbyggnaden för att kräva att den yttrandefrihet som ska garanteras av landets författning inte längre får kränkas av censuren. Polisen uppmanade först demonstranterna att skingras. De som stannade lastades sedan upp på minst en lastbil och kördes iväg till en polisstation i Khartums tvillingstad Omdurman.

– De packade ihop oss barskt på en lastbil. Vi var ungefär 78. Nu är vi gripna. De pratar om förhör. De har tagit våra mobiler och pengar, sade Murtada al-Ghali - chefredaktör på tidningen Ajras Al-Hurriya, till AFP.

– Vi hålls i ett rum. Vi sitter på golvet. De har tagit våra namn. Jag är den enda chefredaktören här men det finns också nyhetschefer, högt uppsatta journalister och 27 flickor bland oss.

Den forna sydsudanesiska rebellrörelsen SPLM, som nu delar regeringsmakten i Khartum med ledare från landets norra delar, brännmärkte gripandena som en kränkning av landets grundlag. Kort dessförinnan hade parlamentet banat väg för fria val genom att besluta att inrätta en oberoende valkommission.

– SPLM fördömer detta angrepp på journalisterna. Det visar hur övergången till demokrati släpar efter, sade rörelsens vice generalsekreterare Yasser Arman.

– Det som nu händer på polisstationen går stick i stäv med vad som hände i parlamentet. Man kan inte besluta om en valkommission och samtidigt stoppa yttrandefriheten, tillade han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.