Stockholm

Massgripande av pressfolk i Sudan

Polisen i Sudan grep i dag över 60 journalister. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen i Sudan grep på måndagen över 60 journalister sedan de protesterat utanför parlamentet i Khartum mot landets stränga censurlagar, berättade vittnen och andra reportrar på platsen.

Journalisterna hade samlats vid parlamentsbyggnaden för att kräva att den yttrandefrihet som ska garanteras av landets författning inte längre får kränkas av censuren. Polisen uppmanade först demonstranterna att skingras. De som stannade lastades sedan upp på minst en lastbil och kördes iväg till en polisstation i Khartums tvillingstad Omdurman.

– De packade ihop oss barskt på en lastbil. Vi var ungefär 78. Nu är vi gripna. De pratar om förhör. De har tagit våra mobiler och pengar, sade Murtada al-Ghali - chefredaktör på tidningen Ajras Al-Hurriya, till AFP.

– Vi hålls i ett rum. Vi sitter på golvet. De har tagit våra namn. Jag är den enda chefredaktören här men det finns också nyhetschefer, högt uppsatta journalister och 27 flickor bland oss.

Den forna sydsudanesiska rebellrörelsen SPLM, som nu delar regeringsmakten i Khartum med ledare från landets norra delar, brännmärkte gripandena som en kränkning av landets grundlag. Kort dessförinnan hade parlamentet banat väg för fria val genom att besluta att inrätta en oberoende valkommission.

– SPLM fördömer detta angrepp på journalisterna. Det visar hur övergången till demokrati släpar efter, sade rörelsens vice generalsekreterare Yasser Arman.

– Det som nu händer på polisstationen går stick i stäv med vad som hände i parlamentet. Man kan inte besluta om en valkommission och samtidigt stoppa yttrandefriheten, tillade han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.