1 av 4
- Foto: AP/Scanpix
Under de tidigare oroligheterna i samband med valet i juni dödades den unga kvinnan Neda Soltan.
2 av 4
Under de tidigare oroligheterna i samband med valet i juni dödades den unga kvinnan Neda Soltan.
Oroligheterna fortsätter i Iran.
3 av 4
Oroligheterna fortsätter i Iran. - Foto: AP/Scanpix
4 av 4

Mousavi tros ha flytt eller gripits

Rykten på Twitter säger att oppositionsledaren Mousavi ska ha gripits. Irans statliga nyhetsbyrå hävdar att han flytt.


TEHERAN. Den dramatiska situationen i Iran eskalerar snabbt. På eftermiddagen intog regimens anhängare gatorna i den iranska huvudstaden Teheran.

Hundratusentals ska ha demonstrerat för president Mahmoud Ahmadinejad, för prästerskapet och mot oppositionen.

Mousavi tros ha flytt

Oppositionsledaren Mir-Hossein Mousavi - som enligt sina anhängare bestals på valsegern i juni - ska ha tvingats fly huvudstaden efter att demonstranter skanderat "Död åt Mousavi".

Irans statliga nyhetsbyrå IRNA - regimens propagandakanal - hävdar att två ledande oppositionspolitiker lämnat Teheran.

"Två av dem som spelat en ledande roll i att antända spänningen i Iran efter presidentvalet i juni har flytt Teheran och sökt upp en provins i norra delen av landet för att de fruktade de människor som kräver att de straffas", skriver IRNA utan att namnge politikerna som ska ha flytt.

Häromdagen dödades oppositionsledarens systerson, Ali Mousavi i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Ali Mousavi sköts i bröstet och företrädare för oppositionen menar att han var en utvald måltavla som sedan tidigare mottagit en rad dödshot.

Vill inte skapa martyrer

Polisen uppger att det inte finns några planer på att gripa oppositionsledaren Mir-Hossein Mousavi och därmed göra honom till martyr.

- Att arrestera oppositionsledarna står inte på polisens agenda eftersom vi inte vill överexponera dem genom att gripa dem, säger Teherans polischef Ahmad Reza Radan till nyhetsbyrån Mehr.

Rykten om gripande

Samtidigt sprids ihärdiga rykten på mikrobloggtjänsten Twitter om att man just gripit Mir-Hossein Mousavi tillsammans med reformpolitikern Mehdi Karoubi.

Karoubis son dementerar både IRNAS uppgifter och andra rykten.

- Min far och herr Mousavi är i Teheran och IRNAS rapporter är grundlösa. De arbetar fortfarande för folkets krav, säger Hossein Karoubi till Parlemannews.

På Twitter sprids också en bild (se bildspelet ovan) på någon som tros vara böneledaren ayatolla Hasani som med vapen i hand deltar i en bönestund i samband med den shiamuslimska högtiden Ashura.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.