Armén rensar ut korrupta poliser

- 19/11/2008, 01:01 -

500 poliser i Mexico avsatta av soldater.

Soldater har avsatt 500 lokala poliser och tagit över upprätthållandet av lag och ordning i Tijuana, en av Mexikos mest våldsamma städer.

Det är den mexikanska regeringens senaste försök att komma till rätta med korrupta poliser i kriget mot knarkkartellerna.

Arméchefer avskedade på tisdagen en fjärdedel av polisstyrkan i Tijuana, på andra sidan den amerikanska gränsen från San Diego. Samtidigt började soldater och marinofficerare patrullera några av stadens farligaste områden, uppgav armén.

– De som arbetar för den andra sidan har sparkats ut, säger överstelöjtnant Julian Leyzaola, polischef i Tijuana, och hänvisade till poliser som ökat på sin inkomst genom att arbeta för knarkkartellerna.

– Armén strävar efter att stänga av de kvarvarande 1 500 poliserna och efter hand göra sig av med Tijuanas korrupta polisstyrka, tillägger Leyzaola, men anger ingen tidsram.

Turisterna flyr

Den omfattande korruptionen bland Mexikos dåligt betalda poliser underminerar president Felipe Calderons arméstödda krig mot knarkkartellerna. I Tijuana är det så illa att några poliser öppet arbetat som torpeder åt kartellerna. Poliskorruptionen har tvingat Calderon att vända sig till armén, som än så länge till största delen inte syns vara korrupt.Turisterna har flytt Militären tog över kommandot från Tijuanapolisen förra året när Calderon skickade in hundratals soldater för att tillfälligt avväpna den lokala polisen och patrullera gatorna. Men måndagens avstängning är den mest omfattande utrensningen hittills i Tijuana, där knarkkartellernas torpeder under den senaste månaden dödat omkring 210 människor, bland dem flera barn.

En gång partystad

Staden var en gång i tiden en sorgfri partystad som serverade amerikaner tequila, sex och billiga mediciner. Men turisterna har flytt våldet som följt knarkkriget som accelererat utom all kontroll och i vilket 4 300 människor dödats i år.

Skrivet av: