Minst korrupt i världen

Nu tar sig Sverige an danskarna i kampen om vem som är mest renhårig. (TT)


Sverige, Danmark och Nya Zeeland anses vara världens minst korrumperade länder i den nya granskning som Transparency International (TI) gjort. I fjolårets granskning låg Sverige på sjätte plats.

Danmark och Nya Zeeland vann även i fjol, men hade då sällskap av Finland, som i 2008 års ranking föll till en femteplacering. Fyra kom Singapore.

Skillnaderna är dock inte stora bland toppländerna.

Störst försämringar står Bulgarien, Burundi, Maldiverna, Norge och Storbritannien för.

De största framstegen gjordes i Albanien, Cypern, Georgien, Mauritius, Nigeria, Oman, Qatar, Sydkorea, Tonga och Turkiet.

De värsta mutkolvarna finns enligt organisationen i Burma, Irak och Somalia, samma länder som i fjol.

Birgitta Johansson är kanslichef för Transparency International Sverige. Hon gläds över förstaplatsen men säger samtidigt att mycket går att förbättra, framför allt inom tre områden:

– Öppenheten i offentlig upphandling, särskilt kommunal upphandling, måste öka. Alla upphandlingar i kommunal regi går ju inte ut på anbud, utan stora belopp går ut i direktupphandling av olika produkter och företag. Där framhåller vi att man behöver öka insynen och få fram motiveringar till varför man har satsat på ett visst företag eller en viss person, säger hon.

Ett annat område där Transparency International Sverige vill se bättre öppenhet är redovisning av partifinansiering, där man vill ha en obligatorisk redovisning:

– Nu bygger ju redovisningen på en frivillig överenskommelse mellan partierna. Det skapar inte en säkerhet. Det kan ju hända saker: Det kommer in nya partier i riksdagen som kanske inte ingår i den här uppgörelsen, till exempel. De flesta länder har lagstiftat om detta. Sverige hör till det fåtal som inte har lagstadgad redovisning, säger hon.

En tredje sak som Transparency International Sverige vill se förbättras rejält är skyddet för så kallade whistleblowers, det vill säga människor som vågar träda fram och berätta om något inte går korrekt till inom en myndighet eller i ett företag.

– Korruption är en mycket liten företeelse i Sverige och kan liknas vid en fotnot, menar folklivsforskaren Åke Daun:

– Vi tycker att det är lågt. Det är ett lagbrott. Och korrumperade människor är dåliga människor. Vi har andra moraliska brister: skattefusk och bidragsfusk, till exempel. Men vid korruption går gränsen, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!