Nordborna hjälper Island

Island får låna drygt 20 miljarder kronor av de nordiska länderna.


ISLAND. Vår granne Island är ett av de länder som finanskrisen pucklat på allra värst. Men nu kommer ett skepp lastat - med miljarder, som lån.

De nordiska länderna har lyckats skramla ihop en gemensam pott på 20 miljarder kronor, för att Island ska kunna bygga upp sin ekonomi. Den svenska regeringen har ännu inte kommenterat uppgifterna, som rapporterats från den finska finanstidningen Kauppalehti.

Det nordiska bidraget ingår i ett större paket där även Polen, Färöarna, Ryssland och EU ingår. Totalt kommer Island att behöva runt 190 miljarder kronor, enligt Ekot.

190 mlijarder motsvarar 6,2 procent av Sveriges BNP för 2007. 190 miljarder var också samma belopp som den svenska turistnäringen omsatte under 2005, vilket var knappt tre procent av Sveriges BNP för samma år.

Se parodi på Islands premiärminister Geir Haarde

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Klart uppåt på Asienbörser

Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

idag 02:00
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.