Söndag 24 Okt
Stockholm

Björk vill att Island går med i EU

Artisten tycker Island borde gå med i EU. För eurons och klimatets skull. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Isländska artisten Björk tycker att Island borde gå med i EU. För eurons och klimatets skull.

– Jag tycker det. Men jag är ingen expert, jag är musiker, lägger hon till.

Björk är i Bryssel för att vara med och starta en kampanj som ska ge vanligt folk en chans att tycka till inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn nästa år.

När hon kom tillbaka till Island för tio veckor sedan efter ett och ett halvt års turnerande upprördes hon över utbyggnaden av stora aluminiumverk och kortsiktig misshushållning av öns resurser. Hon startade den ekologiska rörelsen Náttra.

Hon kontaktade islänningar som har en annan syn på företagande, som försökt med uthålliga och småskaliga företag men misslyckats.

Så kom finanskrisen, familjer förlorade sina hem, pensionärer oroade sig för pensionen.

– Det är en katastrof, men det finns också en desperat energi i detta. Människor är redo för förändring, redo för allt jobb som krävs, säger Björk.

Hon hoppas nu att finanskrisen ska bli en möjlighet för Island att utveckla grön energi, att bygga ett hållbart samhälle.

På samma podium som Björk sitter också EU-kommissionär Margot Wallström, Norges förra statsminister Gro Harlem Brundtland, numer särskilt FN-sändebud i klimatfrågor, och Mary Robinson, tidigare irländsk president. Alla är engagerade i initiativet Road to Copenhagen, som vill föra samman näringsliv, organisationer och politiker i klimatdiskussioner.

Alla är eniga om att den nyvalde Barack Obama inger hopp för de kommande globala klimatförhandlingarna.

– Han står nära Al Gore, har insiktsfulla rådgivare och han kommer att ha ett parallellt team på plats under förhandlingarna i Poznan i december, säger Mary Robinson.

Obama tillträder först i januari, så formellt är det George W Bushs regering som förhandlar i Polen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela