Island har EU-ansökan redo

Island kan ansöka om EU-medlemskap redan till våren. (TT)


Island kan ansöka om EU-medlemskap redan till våren då nej-partierna väntas ändra uppfattning på extrainsatta landsmöten i januari.

Ett förslag till EU-ansökan finns redan klar.

Den djupa ekonomiska krisen som Island hamnat i har lett till att allt fler människor anser att Islands enda räddning är att bli medlem i EU och införa euro. 80 procent av befolkningen anser att Island bör söka medlemskap i EU.

Financial Times skriver att det redan ligger ett utkast till plan för ansökan om EU-medlemskap på utrikesdepartementet.

Krisen kan leda till att konservativa Selvstendighetspartiet ger upp sitt nej vid ett framflyttat landsmöte i januari och går in för medlemskap tillsammans med det mindre partiet i koalitionsregeringen, Socialdemokraterna, som redan är positiva.

De flesta politiska observatörer på Island anser att det är troligt att Selvstendighetspartiet ändrar uppfattning på landsmötet.

Därmed blir det majoritet för EU-medlemskap i alltinget, skriver Klassekampen.

Också Framstegsflokken, som är den isländska motsvarigheten till centern, har ett extrainsatt landsmöte i januari. Partiledningen vill se ett isländskt EU-medlemskap.

Även om både Selvstendighetspartiet och Framstegsflokken går in för EU-medlemskap blir oppositionspartiet på vänsterkanten, Venstrealliansen - de gröna, det enda partiet som säger nej till EU.

Venstrealliansens ledare, Steingrimur Sigfusson, säger att partiet förblir kallsinnigt och inte tänker låta sig svepas med i begeistringen för EU som han anser har behandlat Island mycket brutalt sedan krisen började.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.