Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Island har EU-ansökan redo

Nyheter | 18/11/2008 04:53

Island kan ansöka om EU-medlemskap redan till våren. (TT)

Island kan ansöka om EU-medlemskap redan till våren då nej-partierna väntas ändra uppfattning på extrainsatta landsmöten i januari.

Ett förslag till EU-ansökan finns redan klar.

Den djupa ekonomiska krisen som Island hamnat i har lett till att allt fler människor anser att Islands enda räddning är att bli medlem i EU och införa euro. 80 procent av befolkningen anser att Island bör söka medlemskap i EU.

Financial Times skriver att det redan ligger ett utkast till plan för ansökan om EU-medlemskap på utrikesdepartementet.

Krisen kan leda till att konservativa Selvstendighetspartiet ger upp sitt nej vid ett framflyttat landsmöte i januari och går in för medlemskap tillsammans med det mindre partiet i koalitionsregeringen, Socialdemokraterna, som redan är positiva.

De flesta politiska observatörer på Island anser att det är troligt att Selvstendighetspartiet ändrar uppfattning på landsmötet.

Därmed blir det majoritet för EU-medlemskap i alltinget, skriver Klassekampen.

Också Framstegsflokken, som är den isländska motsvarigheten till centern, har ett extrainsatt landsmöte i januari. Partiledningen vill se ett isländskt EU-medlemskap.

Även om både Selvstendighetspartiet och Framstegsflokken går in för EU-medlemskap blir oppositionspartiet på vänsterkanten, Venstrealliansen - de gröna, det enda partiet som säger nej till EU.

Venstrealliansens ledare, Steingrimur Sigfusson, säger att partiet förblir kallsinnigt och inte tänker låta sig svepas med i begeistringen för EU som han anser har behandlat Island mycket brutalt sedan krisen började.

Skrivet av: