Onsdag 1 Dec
Stockholm

Uppskjutet Islandslån bekräftas

Britterna pressar Nederländerna att dröja med storlån till Island.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nederländerna har enligt finanstidningen Financial Times bekräftat att IMF, efter främst brittiskt press, tills vidare har skjutit på godkännandet av ett lån på 2,1 miljarder dollar till Island. Lånet godkändes redan den 24 oktober men det formella beslutet har skjutits upp tre gånger de senaste veckorna.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har visserligen sagt offentligt att han stöder lånet. Men Nederländernas finansminister Wouter Bos bekräftar att flera länder nu använder IMF-lånet för att pressa Island till att kompensera dem som förlorade pengar när en rad isländska banker gick omkull.

Bos säger till nederländsk tv att han kommer att motsätta sig lånet så länge som kompensationskonflikten inte är löst.

–Lyckligtvis har vi mäktiga allierade, eftersom Storbritannien och Tyskland har samma problem med Island.

Islands närmaste allierade i konflikten är Norge. Statsminister Jens Stoltenberg har varnat för följderna om Island inte får något lån och träffade Brown i tisdags i ett försök att föra Islands talan.

– Lånepaketet skulle redan ha varit godkänt, så nu arbetar vi på övertid, sade Stoltenberg efter mötet.

Sverige har haft en avvaktande inställning som går ut på att invänta beslutet om IMF-lånet. Men de nordiska länderna utom Norge sägs över huvud taget vara tveksamma till att låna ut pengar om inte Island presenterar ett åtgärdsprogram som tar hänsyn till kompensationskonflikten. Finansminister Anders Borg har inte velat kommentera läget annat än att meddela att förhandlingar pågår.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela