Onsdag 28 Jul
Stockholm

Ministermord förbryllar i Japan

Polisen undersöker två blodiga knivattacker hos två före detta topptjänstemän.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

(TT)Polisen i Japan undersöker om två blodiga knivattacker hemma hos två före detta topptjänstemän på socialdepartementet kan ha politiska motiv. Männen hade tidigare jobbat med ett mycket kritiserat pensionssystem.

I det ena anfallet höggs en 61-årig före detta biträdande socialminister och hans fru ihjäl i parets hem i Saitama, norr om Tokyo. Det andra överfallet riktades mot hustrun till en annan före detta biträdande socialminister. Hon överlevde men skadades allvarligt.

Regeringstjänstemän sade att attackerna kan ha politiska motiv.

De båda männen arbetade en gång i tiden som chefer vid socialdepartementets pensionsavdelning. Förra året erkände företrädare för departementet att pensionssystemet har missköts i åratal, vilket upprörde många äldre japaner.

– Ett samband mellan de två händelserna har inte slagits fast, men polisen undersöker saken och tar med i beräkningen att det kan röra sig om en serie terroristattacker, sade en regeringstalesman.

Socialdepartementet har lämnat över en lista med före detta och nuvarande anställda till polisen så att dessa ska kunna skyddas. Säkerheten på departementet i Tokyo har också skärpts.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela