Glasvåldets offer blir allt fler

En stor del av det glasrelaterade våldet är oprovocerat.


SYDNEY. Den 25 januari 2008. 17-åriga Greer Frith är på födelsedagsfest. Hennes kompis fyller 18 och de är några stycken som gått till Parkwood Tavern. Utan förvarning smäller det. En okänd tjej slår ett glas i hennes ansikte. Hon kommer ihåg att allt blev blodigt.

Den 19 juli. Två grabbar går in på en krog. Klockan är 21.00. De tittar sig omkring för att se vilka som är där. De upptäcker en gammal skolkompis, men går till baren. En minut senare smäller det till.

Jones, en kompis från samma skola, gick över dansgolvet och krossade ett ölglas i den enas ansikte. Han fick sy 22 stygn. Ett långt ärr går rätt över näsryggen. Det kommer för alltid att finnas kvar. Under förhöret sa Jones att han verkligen inte visste varför det blev som det blev.

Den 22 juli. Brenda Collins går ut med några vänner för att ha kul. På Darwin Pub går de upp på dansgolvet. Hon känner att hon dansar in i någon. Plötsligt slår någon ett glas på toppen av hennes huvud, delar av glaset krossas även i hennes ansikte. Ambulanspersonal kommer till platsen. Hon är inte försäkrad så hon tar en taxi till sjukhuset. Tio stygn.

16 oktober. Gabriel Sabbah går med polarna till favoritlagets hemmakrog. Han ska berätta en hemlighet. Under dagen har han fått reda på att han ska bli pappa. Från ingenstans säger någon ”Du är inte australier!”. Sedan skär någon upp hans ansikte och hals. Med ett glas. 17 stygn.

Samma dag döms en 19-årig kille för att ha glasat en annan grabb i ansiktet. Det var hans bror.

Glasningar har blivit vardag i Australien. Var nionde timme glasas någon bara i New South Wales och Sydneyregionen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.