Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Parlamentet omringat i Bangkok

Nyheter | 24/11/2008 07:00

Tiotusentals thailändska demonstranter omringade parlamentet. (TT)

Tusentals thailändska demonstranter omringade parlamentet i vad de kallar "slutstriden" i kampen för att störta regeringen.

Upplösningen kan bli våldsam - oppositionens mål är att utlösa en militärkupp.

Minst 10 000 demonstranter från Folkalliansen för demokrati, PAD, blockerade tillträdet till parlamentet och hindrade politiker från att ta sig in på parlamentsområdet för att delta i en debatt inför ett regionalt möte i Thailand nästa månad.

Mängder av kravallpoliser beväpnade enbart med sköldar drog sig tillbaka in på området, rapporterar Reuters.

Demonstranterna lovade också att bege sig till regeringskontoren och börsen.

Den thailändske premiärministern Somchai Wongsawat sade på söndagen i Peru, där han befinner sig i samband med Apec-mötet, att han inte har för avsikt att avgå inför de omfattande protesterna som kräver hans avgång.

– Vi valdes i demokratiska val, så jag kommer inte att avgå, sade han i en intervju med Reuters i Lima efter mötet med ledarna runt Stilla havet.

– Gör er redo med masker, rent vatten och handdukar, sade en talesman för PAD till tusentals människor som samlats i Bangkoks historiska distrikt inför demonstrationen.

Demonstranterna uppmanades bära masker om poliserna skulle använda tårgas för att skingra dem.

Destinationen avslöjades inte, men rykten cirkulerade om att de var på väg mot Bangkoks polishögkvarter och finansdepartement.

Thailändsk tv spekulerade i om de skulle bege sig till börsen eller Dong Mueang-flygplatsen, där premiärminister Somchai Wongsawats regering har haft sina möten sedan regeringskansliet ockuperats.

PAD-ledaren sade sent på söndagen att demonstranterna skulle dela upp sig i två grupper och bege sig till olika destinationer för den "slutliga" striden" mot regeringen, som de anklagar för att vara en korrumperad marionett till den störtade premiärminister Thaksin Shinawatra.

Den senaste gången PAD demonstrerade, den 7 oktober, dödades en person och närmare 500 skadades.

PAD har stöd av Thailands traditionella elit i städerna, rojalisterna och drottning Sirikit själv, medan regeringen och Thaksin alltjämt är populära bland landsbygdens fattiga bönder. PAD vill begränsa demokratin i Thailand, bland annat genom att inte låta alla parlamentsledamöter utses i allmänna val.

Skrivet av: