Lördag 2 Jul
Stockholm

Piller minskar risken för hiv

Du kan minska risken att drabbas för hiv genom att varje dag ta ett litet piller.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA. Marcus Conant är en läkare som sedan länge kämpat för homosexuellas rättigheter i samhället. Nu har han utveckat ett piller som minskar risken att smittas för hiv.

John, som egentligen heter något annat, är en av Conants patienter. John är homosexuell och är vanligtvis noga att skydda sig vid samlag. Men i stundens hetta kan han ibland glömma kondomen och tar därför doktorns piller varje dag.

Pillret har ännu inte testats kliniskt, men om allt går som förväntat tros det minska smittorisken vis samlag avsevärt.

Conant har för närvarande bara pillret tillgängligt för en utvald grupp patienter, men det kan komma att ändras snart. PrEP, som det kallas, kommer snart att testas genom en mängd tester. De första resultaten beräknas komma i början på nästa år. Om PrEP visar sig vara välfungerande kan detta vara en banbrytande upptäckt som skulle kunna rädda miljontals liv.

Men pillret har kritiserats. Den största rädslan är att PrEP kan lura människor i en falsk känsla av säkerhet när de använder pillret. I värsta fall skulle det kunna leda till mer oskyddat sex och på så sätt sprida smittan ännu fortfare, skriver NewsScientist.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.