Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Siemenschef fälld för korruption

- 24/11/2008, 18:05 -

Johannes Feldmayer får två års villkorligt fängelsestraff och böter.

Nürnberg, TYSKLAND. Den förre Siemenschefen Johannes Feldmayer dömdes på måndagen till två års villkorligt fängelsestraff och 2,4 miljoner kronor i böter för trolöshet mot huvudman och skattebrott.

Feldmayer är den förste styrelsemedlemmen i Siemens som ställts inför rätta i Tyskland för misstänkt korruption. Han erkände för två månader sedan att hans bolag har slussat in miljoner euro i AUB, en konkurrent till det mäktigare fackförbundet IG Metall.

Siemens betalade AUB-ledaren Wilhelm Schelsky över fem miljoner kronor i kvartalet för att göra förbundet lika starkt som IG Metall.

Yrkade på 3,5 års fängelse

Schelsky dömdes av domstolen i Nürnberg-Fürth till fyra års fängelse för att medverkat till trolöshet mot huvudman, bedrägeri och skattebrott.

Åklagarna hade yrkat på 3,5 års fängelse för Feldmayer och sex år för Schelsky.

Siemens kommer att betala omkring en miljard euro i år i uppgörelser med tyska och amerikanska myndigheter som korruptionsutredningar lett fram till.

Bolaget har i år använt närmare 400 miljoner euro till extern juridisk expertis.

Video: Inslag om korruptionen (på tyska)

TT / Peder Broberg

Skrivet av: