Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Apec-ledare lovar agera snabbt

Nyheter | 23/11/2008 20:06

Finanskrisen kan vara över om 1,5 år. (TT)

De 21 stats- och regeringschefer som under helgen träffats i Peru är överens om att agera "snabbt och beslutsamt" för att möta den globala finanskrisen. De förutspådde också att krisen kan vara över om 1,5 år.

Representanterna för Apec (Stillahavsländernas och de asiatiska ländernas ekonomiska samarbetsorgan) kallade krisen för "en av de mest allvarliga ekonomiska utmaningar som vi någonsin har stått inför", i ett gemensamt tillkännagivande på söndagen.

Apec-medlemmarna, däribland USA, Ryssland och Kina, lovade därför att vidta alla ekonomiska och finansiella åtgärder för att möta de globala ekonomiska problemen. De uppmuntrade användning av penning- och skattetekniska åtgärder för att stävja recession.

Deltagarna i toppmötet i Lima deklarerade också att de kräver en lösning på dödläget i Världshandelsorganisationen WTO:s förhandlingar om ett nytt globalt handelsavtal, den så kallade Doharundan.

Länderna ska också öka ansträngningarna i kampen mot korruption, en viktig angelägenhet för de latinamerikanska medlemsekonomierna.

Det årliga Apec-mötet avslutades sedan traditionsenligt med att ledarna tog emot traditionella kläder från värdlandet. USA:s president George W Bush, Rysslands president Dmitrij Medvedev, Kinas president Hu Jintao och Japans premiärminister Taro Aso ställde alla upp på gruppfoto iklädda bruna, säckiga ponchos från Peru.

Skrivet av: