Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Döp barnet till Benito - få 1500 euro

Nyheter | 24/11/2008 22:13

Italienskt fascistparti betalar föräldrar som döper sitt barn efter Mussolini.

Åren efter andra världskriget hördes allt färre tyska hemmafruar ropa på Adolf när det var dags för lillgrabben att äta mat. Som SVT-programmet Faktum visade för några år sedan hade då bara ett barn i Sverige givits tilltalsnamnet Bert sedan Bert karlsson fick sitt mediala genombrott i samband med Carlola Häggqvists seger i melodifestivalen 1983.

Den italienska fascistdiktatorn Benito Mussolini döptes efter den mexikanske revolutionshjälten Benito Juarez. Namnet är alltså inte italienskt från början. Trots det har namnet Benito då och då givits till italienska barn. Fotbollsspelaren Benito "Benny" Carbone är en av de mest kända.

Nu vill det italienska fascistpartiet Movimento sociale-Fiamma Tricolores regionalavdelning i Basilicata att fler föräldrar ska döpa sina barn till Benito eller Rachele, som Mussolinis fru hette. De föräldrar som döper sitt barn till något av de båda namnen får 1500 euro, runt 15 000 kronor, av partiet.

– Vi representerar den sanna högern, och vi glömmer inte historien, säger fascistpartiets regonsekreterare Vincenzo Mancusi, enligt La Repubblica.

Journalfilm efter Mussolinis avrättning:

Skrivet av: