Söndag 3 Jul
Stockholm

Befriad: "Piraterna är odjur"

Efter två månader släpptes i dag skeppet Stolt Valor mot 2,5 miljoner dollar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mumbai, INDIEN. I dag gjorde piraterna ännu en miljonvinst när det japanska rederiet valde att betala lösensumman. För 2,5 miljoner dollar fick man tillbaka supertankern Stolt Valor och hela den 22 man starka besättningen, varav 18 var från Indien.

Till skillnad mot vad piratledaren Booyah berättade om hur kaparna gör sig vänner med båtens manskap, vittnar de frisläppta nu om ett liv i skräck.

– Jag önskar att ingen någonsin ska behöva gå igenom detta. De (piraterna) är inte mänskliga, snarare odjur, sa en indisk besättningsman som levt på den kapade båten.

En annan indisk matros, Alistair Fernandes, berättar om den ständiga övervakningen. Ingen av de 22 männen fick lämna bryggan, förutom om de skulle ta en dusch eller gå på toaletten. Dag som natt fick de trängas tillsammans på en knapp yta.

Enligt Kenyas utrikesminister Moses Wetangula har mer än 150 miljoner dollar betalats ut i lösensummor för kapade skepp i vattnet runt Afrikas horn. Och han tror att de höga summorna uppmuntrar piraterna att fortsätta.

– Det är också därför de blir djärvare och djärvare, sa Moses Wetangula enligt CNN.

Video: "Det var en fruktansvärd upplevelse"

Video: Första bilderna på de befriade Indierna

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.