Befriad: "Piraterna är odjur"

Efter två månader släpptes i dag skeppet Stolt Valor mot 2,5 miljoner dollar.


Mumbai, INDIEN. I dag gjorde piraterna ännu en miljonvinst när det japanska rederiet valde att betala lösensumman. För 2,5 miljoner dollar fick man tillbaka supertankern Stolt Valor och hela den 22 man starka besättningen, varav 18 var från Indien.

Till skillnad mot vad piratledaren Booyah berättade om hur kaparna gör sig vänner med båtens manskap, vittnar de frisläppta nu om ett liv i skräck.

– Jag önskar att ingen någonsin ska behöva gå igenom detta. De (piraterna) är inte mänskliga, snarare odjur, sa en indisk besättningsman som levt på den kapade båten.

En annan indisk matros, Alistair Fernandes, berättar om den ständiga övervakningen. Ingen av de 22 männen fick lämna bryggan, förutom om de skulle ta en dusch eller gå på toaletten. Dag som natt fick de trängas tillsammans på en knapp yta.

Enligt Kenyas utrikesminister Moses Wetangula har mer än 150 miljoner dollar betalats ut i lösensummor för kapade skepp i vattnet runt Afrikas horn. Och han tror att de höga summorna uppmuntrar piraterna att fortsätta.

– Det är också därför de blir djärvare och djärvare, sa Moses Wetangula enligt CNN.

Video: "Det var en fruktansvärd upplevelse"

Video: Första bilderna på de befriade Indierna

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.