Omöjligt att stoppa piratpengarna

- 22/11/2008, 17:10 -

Lösesummorna är omöjliga att komma åt med polisens tekniker.

De miljontals dollar som betalas i lösesummor till Somalias pirater är omöjliga att komma åt med tekniker som används mot andra kriminella. Anledningen är att det krigshärjade Somalia saknar normala kontrollmekanismer.

Piratangreppen i Adenviken har vuxit till en lönsam verksamhet som innebär ett stort pengaflöde in i ett av världens fattigaste länder. Trots att knappt 1 200 somalier tros ägna sig åt rena kapningar skapar pengarna arbete åt långt fler.

Piraterna är beroende av transporter på land, information om fartyg, av fiskare som kan havet och av förhandlare som kan sköta kontakten med fartygsägarna.

Alla tjänster betalas med lösesummorna. Eftersom pengarna oftast levereras kontant i dollar och oftast spenderas lokalt är de mekanismer som normalt används mot kriminella grupper verkningslösa.

Somalia är ett laglöst land

Piratgängen behöver inte tvätta sina pengar. Somalia är en sönderfallande stat som efter snart 20 år av krig inte har varken formellt banksystem eller fungerande regering. Frånvaron av lag och ordning gör att det är fullständigt riskfritt för piraterna att ta sig flera fruar eller spendera sina pengar på lyxbilar och palatsliknande villor.

– De lever som monarker, som kungar. De gör allt helt öppet utan något behov av att gömma eller förklä källan till sina pengar, säger Hany Aby el-Fotouh, egyptisk expert på pengatvätt.

Video: Höga lösensummor lockar fler till piratligorna

Video: Tanker blir kapad

Video: Piraternas taktik

TT / Peder Broberg

Skrivet av: