Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Syriens kärnkraftsplan "ingen risk"

Nyheter | 25/11/2008 16:07

Syriens planer att bygga ett kärnkraftverk utgör ingen risk för tillverkning av kärnvapen, anser IAEA-chefen Mohamed ElBaradei.

(TT) Han oroar sig för att västländernas försök att stoppa projektet riskerar att misskreditera det internationella atomenergiorganet.

IAEA håller på med en granskning av Syrien efter amerikanska underrättelseuppgifter om att landet i hemlighet har försökt bygga en kärnkraftsreaktor avsedd för att framställa plutonium till kärnvapen.

Västländernas hållning har stött på motstånd från Ryssland, Kina och utvecklingsländer som inte ser någon anledning att "politisera" IAEA:s hjälp till kärnkraftsutveckling så länge det inte finns några bevis för att ett land brutit mot reglerna i icke-spridningsavtalet om kärnvapen.

I en rapport konstaterade IAEA förra veckan att den syriska byggnad som förstördes vid ett israeliskt flygangrepp hade likheter med en kärnkraftsreaktor och att partiklar, möjligen spår av anrikat uran, hade påträffats i området. IAEA underströk att uppgifterna var preliminära och att det behövs fler besiktningar på plats för att kunna dra slutsatser.

Överläggningarna i IAEA:s kommitté för teknisk assistans och samarbete bröts tidigare än vanligt på tisdagen, för att ge medlemsländerna tid att finna en kompromiss som svar på Syriens förfrågan.

Skrivet av: