Syriens kärnkraftsplan "ingen risk"

Syriens planer att bygga ett kärnkraftverk utgör ingen risk för tillverkning av kärnvapen, anser IAEA-chefen Mohamed ElBaradei.


(TT) Han oroar sig för att västländernas försök att stoppa projektet riskerar att misskreditera det internationella atomenergiorganet.

IAEA håller på med en granskning av Syrien efter amerikanska underrättelseuppgifter om att landet i hemlighet har försökt bygga en kärnkraftsreaktor avsedd för att framställa plutonium till kärnvapen.

Västländernas hållning har stött på motstånd från Ryssland, Kina och utvecklingsländer som inte ser någon anledning att "politisera" IAEA:s hjälp till kärnkraftsutveckling så länge det inte finns några bevis för att ett land brutit mot reglerna i icke-spridningsavtalet om kärnvapen.

I en rapport konstaterade IAEA förra veckan att den syriska byggnad som förstördes vid ett israeliskt flygangrepp hade likheter med en kärnkraftsreaktor och att partiklar, möjligen spår av anrikat uran, hade påträffats i området. IAEA underströk att uppgifterna var preliminära och att det behövs fler besiktningar på plats för att kunna dra slutsatser.

Överläggningarna i IAEA:s kommitté för teknisk assistans och samarbete bröts tidigare än vanligt på tisdagen, för att ge medlemsländerna tid att finna en kompromiss som svar på Syriens förfrågan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.