Söndag 3 Jul
Stockholm

Demonstranterna vägrar förhandla

Demonstranterna vägrar att förhandla med regeringen om flygplatsblockad. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Demonstranterna vägrar att förhandla med regeringen om blockaden av flygplatsen i Bangkok.

De strandsatta turisterna kan nu ta sig in till den thailändska huvudstaden. Samtidigt ställer SAS in sina flygningar.

Oroligheterna vid Bangkoks flygplats får flygbolaget SAS att tills vidare ställa in alla flygningar till Bangkok. SAS följer nu utvecklingen och återupptar flygningarna när de thailändska myndigheterna bedömer att det är möjligt.

Spänningarna i Thailand fortsätter. Den thailändske arméchefen general Anupong Paochinda skulle hålla en presskonferens och enligt Reuters träffa regeringsföreträdare och företagsledare för att diskutera den uppkomna situationen med ökande protester i Bangkok. Oron i Bangkok har bland annat lett till spekulationer om att militären ska försöka tvinga regeringen att avgå.

Mellan 2 000 och 3 000 människor, bland dem ett 50-tal svenskar, har suttit på den stängda internationella flygplatsen sedan den stormades av omkring 8 000 regeringsfientliga demonstranterna på tisdagen.

Under natten exploderade tre sprängladdningar utanför flygplatsen. Fyra demonstranter ska ha skadats. Demonstranterna har även tagit kontroll över flygtornet på flygplatsen, rapporterar tidningen Bangkok Post.

Ledarna för de thailändska demonstranterna avvisar ett erbjudande från regeringen om förhandlingar angående blockaden av flygplatsen, uppger Reuters.

Personal från svenska ambassaden var på onsdagsmorgonen ute på flygplatsen för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Nu går det bra att ta sig till och från flygplatsen och resenärerna har börjat lämna den. De får hjälp av flygbolagen och reseföretagen. Thai Airways betalar åtminstone första hotelldygnet för sina passagerare. Inga plan kommer att komma eller gå under dagen, säger ambassadör Lennart Linnér till TT.

Demonstranterna finns inne på flygplatsen. De delar ut vatten till de väntande turisterna och ber oupphörligen om ursäkt för att de ställer till besvär.

Det Thai Airways-plan med svenskar som kom från Stockholm på onsdagsmorgonen har tagits ner på den gamla flygplatsen Don Mueang. Resenärerna har suttit kvar i planet sedan dess men kommer att få lämna det under eftermiddagen, trodde Linnér.

På onsdagsförmiddagen deklarerade PAD, Folkalliansen för demokrati, enligt den thailändska engelskspråkiga tidningen Nation, att demonstranterna har full kontroll över flygplatsen och att den kommer att hållas stängd tills regeringen avgår.

– Då är frågan hur mycket den gamla flygplatsen kan användas under turistsäsongen och om demonstranterna kommer att finnas där också, säger Linnér.

Enligt Linnér är det svårt att säga exakt hur många svenskar som finns i Bangkok i dag. Han gissar att det är några tusen. Under turistsäsongen, som just har börjat, reser mellan 20 000 och 30 000 svenskar till Thailand.

Att demonstranterna angripit flygplatsen beror på att de vill hindra premiärminister Somchai Wongsawat, som varit i Peru, att komma in i landet igen.

Premiärministern har flyttat till ett provisoriskt kansli på Don Mueangflygplatsen sedan kanslihuset i centrala Bangkok ockuperades i augusti.

Oppositionspartiet PAD leder sedan ett halvår en gatukampanj mot regeringen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.