Måndag 4 Jul
Stockholm

Oklart om ockuperad flygplats

Thailändska myndigheter att flygplatsen i Bangkok kan öppnas i dag.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Thailands parlament bör upplösas och nyval utlyses, säger landets arméchef, enligt Reuters.

Han beordrar också demonstranterna som ockuperar flygplatsen i Bangkok att ge upp.

Men den thailändske premiärministern drar sig inte tillbaka.

Den thailändske arméchefen general Anupong Paochinda uppmanade på en presskonferens landets premiärminister att utlysa nyval i Thailand, enligt Reuters. Arméchefen förnekar att en militärkupp har ägt rum.

– Det här är ingen kupp, sade general Paojinda kort efter ett möte med militärchefer och företagsledare.

– Den thailändske premiärministern svarade efter utspelet att han inte kommer att upplösa parlamentet och han tillbakavisar arméchefens uppmaningar om att dra sig tillbaka, uppger en regeringstalesman för Reuters.

Arméchefen beordrar även demonstranterna att dra sig tillbaka från flygplatsen och andra viktiga platser och ge upp demonstrationerna. Men demonstranterna vägrar lämna flygplatsen.

– Om Somchai avgår kan vi prata igen om huruvida vi tänker förhandla, sade protestledaren Pibhop Dhongchai.

– Skälet till att PAD intog den nya, internationella flygplatsen var att premiärminister Somchai Wongsawat i dag skulle landa där efter en resa till Peru. Men den thailändske premiärministerns plan landade i stället på flygplatsen i staden Chiang Mai i norra Thailand, uppgav en talesman för flygvapnet för nyhetsbyrån AFP.

– En regeringsfientlig aktivist sköts ihjäl i Chiang Mai, kort efter det att premiärministern landade där, uppger poliskällor.

Enligt AFP dödades mannen när ett bråk utbröt mellan gulklädda regeringsfientliga demonstranter och rödklädda regeringsanhängare utanför en radiostation i staden.

Reuters skriver att mannen i fråga drogs ut ur den bil där han satt innan han sköts. Mannens son ska ha förestått en mindre, regeringskritisk radiostation.

Mellan 2 000 och 3 000 människor, bland dem ett 50-tal svenskar, har suttit på den stängda internationella flygplatsen i Bangkok sedan den stormades av omkring 8 000 regeringsfientliga demonstranterna i går.

Under natten exploderade tre sprängladdningar utanför flygplatsen. Fyra demonstranter ska ha skadats. Demonstranterna tog även kontroll över flygtornet på flygplatsen.

Oroligheterna vid Bangkoks flygplats får flygbolaget SAS att tills vidare ställa in alla flygningar till Bangkok. Även Thai Airways har tills vidare ställt in alla flygningar mellan Stockholm och Bangkok.

Flygplatsen i Bangkok hålls stängd tills regeringen avgår, enligt demonstranterna. SAS har dock fått ett annat besked:

– Thailändska myndigheter har sagt till oss att flygplatsen kan öppnas klockan 11 i morgon, så det räknar vi med just nu. Men vi följer utvecklingen, säger Anders Lindström, presstalesman på SAS, till TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.