Måndag 15 Aug
Stockholm

Ingenting – för 700 miljarder

USA köper de dåliga lånen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s finansminister Henry Paulson behöver 700 miljarder dollar – inom en vecka.

Han vill skapa en fond som köper upp bankernas dåliga lån. Tanken är att skattebetalarna i USA ska ta smällen för finanskrisen. De betalar i så fall i praktiken miljarder dollar för lån som i dag inte är värda någonting. Avsikten med fonden skulle vara att förvalta lånen och försöka få ut värde av dem i framtiden. Men det är högst osäkert. Han tror dock att det går.

– Jag skulle inte satsa mot det amerikanska folket och jag skulle inte satsa mot den långsiktiga styrkan i det här landets ekonomi. Men det är en upplevelse som gör en ödmjuk när man ser hur ömtåliga våra finansiella marknader är. Man frågar sig själv hur det kunde hända, sa Paulson till NBC:s Meet the Press.

Nu stressar de för att få till ett lagförslag som skaffar fram pengarna och sätter upp fonden. Henry Paulson uppmanar andra länder att göra detsamma.

I teorin kommer fonden nämligen att köpa upp även utländska bankers dåliga lån – förutsatt att de har tillräckligt stor verksamhet på den amerikanska marknaden.

Henry Paulson gör så här för att han tror alternativet vara värre. Nämligen att dessa storbolag går i konkurs med massuppsägningar som följd.

Se videon av Henry Paulson:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.