Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alkohol farligare än knark för barn

...graviditeten riskerar att försämra sina barns mentala kapacitet...
1 av 2

...graviditeten riskerar att försämra sina barns mentala kapacitet...

Hasse Holmberg/Scanpix

Kvinnor som dricker under...
2 av 2

Kvinnor som dricker under...

MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Nyheter | 11/02/2010 14:58

Mödrar som dricker under graviditeten riskerar att orsaka lägre IQ hos sina foster.

OSLO. En omfattande norsk studie visar att alkoholmissbruk under graviditeten får allvarliga konsekvenser - och det är de ännu ofödda barnen som får betala priset för sina mödrars alkoholvanor.

- Tänker man bli gravid ska man avstå från alkohol, säger läkaren Knut Dalen vid universitetet i Bergen, som är specialist på klinisk neuropsykiatri.

Under perioden 1997-2007 undersöktes 130 barn och ungdomar i åldern 4-14 år, som i fosterstadiet utsatts för sina mödrars alkohol- narkotika- och läkemedelsmissbruk, vid en klinik i Bergen.

Koncentrationsstörningar

Resultatet publicerades nyligen i den medicinska tidskriften Neuropedriatics.

29 av barnen fick diagnosen alkoholsyndrom och led av tillväxtproblem, neurologiska förändringar och missbildningar i ansiktet. Ytterligare 35 fick andra, mindre allvarliga alkoholsyndrom.

66 barn var tydligt påverkade av sina mammors narkotika- eller läkemedelsmissbruk.

Studien visar att missbruk av alla slag leder till koncentrations- och uppmärksamhetsproblem hos barn.

Sämst på IQ-tester

Men genom omfattande tester upptäckte forskarna också att barn som utsatts för stora mängder alkohol under graviditeten gjorde sämst ifrån sig på IQ-tester.

- Det är sedan tidigare känt att alkohol kan påverka den generella inlärningsförmågan, men att alkoholmissbruk under graviditeten är så pass mycket farligare än narkotika och andra typer av läkemedel har tidigare inte varit känt, säger Knut Dalen, specialist i neuropsykiatri vid sjukhuset i Bergen, till Aftenposten.