Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Militanta islamister dödade

Nyheter | 27/11/2008 19:39

Nu har man dödat samtliga militanta islamister på Taj Mahal Hotel.

Indiska poliser och kommandosoldater har dödat samtliga militanta islamister som barrikaderat sig på Taj Mahal Hotel i Bombay. Insatsen fortsätter på Oberoi Hotel, säger säkerhetskällor enligt AFP.

Elitsoldaterna stred från rum till rum med de muslimska extremister som dagen före attackerat bland annat två lyxhotell i Indiens finansmetropol Bombay. Åtskilliga människor hölls som gisslan av terroristerna eller kunde inte ta sig ut.

Terrordramat hade på eftermiddagen krävt över 125 dödsoffer, och över 300 människor sades vara skadade.

– Situationen är oklar och dödssiffran kan stiga ytterligare, sade Bombays polischef Hassan Gafoor.

Minst fem angripare sades ha dödats och en blivit gripen.

En grupp som kallar sig Deccan Mujahedin sade sig ligga bakom attackerna. En av angriparna krävde på torsdagen att alla islamister i indiska fängelser ska släppas.

Uppgifterna om döda utlänningar varierade. En japan, en australier, en italienare, en tysk och en britt rapporterades ha dödats, enligt sjukhus eller offrens hemlandsmyndigheter. Medborgare från bland annat Spanien, Norge, USA, Australien, Kanada och Singapore fanns också bland de hundratals skadade på sjukhusen.

Premiärminister Manmohan Singh sade i ett tv-tal att attackerna sannolikt hade "utländska kopplingar", vanligen en anspelning på grannen och ärkerivalen Pakistan där flera muslimska extremgrupper har sina fästen.

Men både Pakistans president Asif Ali Zardari och premiärminister Yousuf Raza Gilani fördömde attackerna och krävde krafttag mot terrorismen.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: