Måndag 4 Jul
Stockholm

Svenskan räddad efter stormning

Svenskan på hotell Taj Mahal är räddad efter polisens stormning. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gisslandramat på hotell Taj Mahal i Bombay är över och den svenska som fanns på hotellet är utom fara.

Men på hotell Oberai råder fortfarande kaos.

Totalt har över 100 människor dödats och runt 300 sårats vid attentaten i Bombay.

Den svenska kvinnan på stormade hotellet Taj Mahal är utom fara, enligt ambassaden.

– Vi pratade alldeles nyss med kvinnan. Hon är vid god vigör, men hon är fortfarande kvar på sitt hotellrum, säger Anders Sjöberg till TT strax efter klockan tio.

Han berättar att ögonvittnen har uppgett för ambassaden att de sett en del gäster komma ut från lyxhotellet.

Polis och militär nu går från rum till rum på det stormade hotellet Taj Mahal. De har inte stött på någon gisslansituation men flera döda har hittats, säger delstatens polischef till AFP.

Enligt ett annat polisbefäl är det fortfarande troligt att gäster hålls som gisslan på det andra lyxhotellet, Oberoi, och i bostadsområdet Nariman House där det judiska institutet Chabad ligger.

Reuters rapporterar att minst tolv polismän har dödats i dramat, inklusive chefen för Bombays antiterrorstyrka. Fyra av attentatsmännen uppges ha skjutits ihjäl och minst nio har gripits av polis.

Inga förhandlingar har skett med attentatsmännen. Enligt en av terroristerna ville gruppen utverka frigivning av fängslade islamister.

Uppgifterna är mycket oklara, men enligt Reuters hördes en kraftig explosion inne på det andra ockuperade hotellet Oberai. Mycket poliser och militärer är på plats. Enligt Reuters har en stormning inletts mot attentatsmännen även där.

Talesmän för indiska myndigheter uppgav att de uppskattade att mellan 100 och 200 gäster och tio till tolv upprorsmän befinner sig inne i Oberoi Hotel, rapporterar Reuters.

Hotellockupanterna i Bombay tillhör en islamistisk organisation som kallar sig Deccan Mujahedin och den arbetar på att göra slut på förföljelsen av indiska muslimer, säger en talesman i Oberoi-hotellet till indisk tv.

Den hittills okända islamistiska organisationen har nu stärkt oron för att Indien nu konfronteras med en ny grupp inhemska militanta islamister.

Enligt den israeliska dagstidningen Haaretz har beväpnade män också angripit den judiska rörelsen Chabads kontor i Bombay. Enligt uppgift hålls institutets rabbin som gisslan tillsammans med tre andra israeler. En av angriparna ska ha skjutits ihjäl, men fyra finns fortfarande kvar inne på institutet.

Anders Sjöberg, chargés d'affaires i New Delhi, säger att Sveriges ambassad följer händelseutvecklingen och håller telefonkontakt med en svenska som befinner sig i ett av det belägrade hotellen.

Vi pratar med henne hela tiden. Hon sitter inlåst på sitt hotellrum helt isolerad och hon mår efter omständigheterna bra. Kvinnan har inte blivit direkt hotad, säger Anders Sjöberg, chargés d'affaires i New Delhi, till TT när klockan är sju svensk tid, säger han.

Chefsministern Vilasrao Deshmukh i delstaten Maharashtra säger att elva poliser dött i strider med attentatsmännen. Bland dödsoffren uppges chefen för Bombays säkerhetsstyrkor Hemant Karkare vara.

Uppgifterna om dödade utlänningar varierar mellan två och nio - bara två har dock bekräftats av sjukhusen. Enligt nyhetsbyrån Press Trust of India rör det sig om en japan och en australier.

Flera utlänningar finns också bland de hundratals skadade. Bland annat ska medborgare från Spanien, Norge, USA, Australien, Kanada och Singapore vårdas på sjukhus med skador från attacken.

Anders Sjöberg säger att det finns ett tiotal svenskar registrerade i Bombay.

Eftersom en del har sin respektive och barn här finns det kanske 15-20 svenskar i staden. Där är också tillfälliga besökare, kanske ett tiotal.

Ambassaden arbetar nu med att ta kontakt med svenskarna.

Lars Näckter och Lisa Rignér från Östersund tvingades fly ner för trapporna från 18:e våningen ut ur hotell Oberoi i Bombay sent på onsdagskvällen sedan en bomb utlösts där.

Lars Näckter säger i Östersunds-Postens nätupplaga att det rådde stort kaos utanför hotellet.

Vi mer eller mindre gömmer oss nu eftersom vi inte vet om de fått fast alla ännu, för vi hör fortfarande skottlossning.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.