Polissamtal med flygplatsockupanter

Thailändsk polis gör ett sista förhandlingsförsök med demonstranterna.(TT)


Ockupanterna på Bangkoks två civilflygplatser håller sig beredda på att thailändska säkerhetsstyrkor ska storma för att bryta dödläget för flygtrafiken.

Thailändsk polis säger sig göra ett sista förhandlingsförsök med demonstranterna på den mindre flygplatsen.

En hög polischef säger att polis har inlett förhandlingar med demonstranterna som ockuperat Don Muangflygplatsen i Bangkok. Först om förhandlingarna misslyckas går polisen in för att häva ockupationen.

– Vi ber dem att låta flygplatsen återuppta sin verksamhet, säger generallöjtnant Suchart Muenkaew.

Men demonstranterna har hela tiden vägrat att förhandla och lovar att "slåss till döds" om polisen försöker driva iväg dem, sade en av ledarna i ett tal inför en skara anhängare på inrikesflygplatsen Don Muang, rapporterar AFP.

– Vi är inte rädda. Vi ger oss inte och vi är beredda.

På motorvägen ut till Suvarnabhumiflygplatsen har gulklädda medlemmar i oppositionspartiet PAD anlagt vägspärrar och beväpnat sig med störar och påkar av trä och metall, skriver Reuters.

Liknande scener utspelar sig på Don Muangflygplatsen.

På fredagsförmiddagen åkte personal från svenska ambassaden i Bangkok ut mot Suvarnabhumiflygplatsen för att se om några svenskar finns kvar där.

– Vi ska försöka få en bild av läget. Vi vet att vägen är blockerad men hoppas att det ska gå att ta sig igenom, sade ambassadör Lennart Linnér till TT.

– Vi ska leta upp de svenskar som eventuellt kan finnas där ute och se till att de tar sig in till stan. Är de bara några få kan vi ta med dem tillbaka direkt i våra bilar.

Regeringen har inte för avsikt att skada någon utan skapar bara förutsättningar för myndighetsutövande. Undantagstillståndet är tillfälligt, sade premiärminister Somchai Wongsawat i ett direktsänt tv-tal till nationen sent på torsdagskvällen, skriver Reuters.

Somchai talade efter ett krismöte med sin regering i Chiang Mai i norr. Han sade också att polis och vissa militära enheter ska försöka få ett slut på Folkalliansen för demokrati, PAD:s, blockad av den internationella flygplatsen Suvarnabhumi som pågått sedan i tisdags.

– Jag behöver göra något, förklarade Somchai undantagstillståndet.

Somchai talade från i sitt provisoriska kansli Chiang Mai, 70 mil nordväst om Bangkok.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!