Kupprykten i Thailand

Kupprykten så starka att trupperna uppmanas stanna på förläggningar. (TT)


Den thailändske premiärministern har inlett ett extra regeringsmöte bevakat av hundratals poliser.

Samtidigt har ryktena om en militärkupp växt sig så starka att premiärministern uppmanat trupperna att stanna på sina förläggningar.

Den thailändske premiärministern Somchai Wongsawat inledde det extra regeringsmötet i Chiang Mai på torsdagsmorgonen.

– Mötet har just börjat, sade en talesman för provinsen i telefon till AFP.

Krismötet bevakades av hundratals poliser. Regeringsvänliga demonstranter i röda skjortor hjälpte till att upprätthålla säkerheten efter oroligheter med dödlig utgång dagen innan.

En thailändsk regeringstalesman har gått ut och dementerat rykten om att premiärminister Somchai har för avsikt att avskeda arméchefen, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppmanade premiärministern landets trupper att stanna i sina förläggningar, sedan rykten om en förestående kupp börjat cirkulera.

Demonstranter ockuperar nu både Bangkoks internationella flygplats och den gamla Don Muangflygplatsen. Anhängare till Folkalliansen för demokrati, PAD började, enligt AFP, sent på onsdagen samlas på Don Muangflygplatsen. De gulklädda demonstranterna sade sig vara där för att hindra ministrar från att flyga till Chiang Mai i norra Thailand och där träffa premiärminister Somchai Wongsawat.

Vid midnatt stängdes Don Muang av myndigheterna för att öppnas "när ordningen är återställd".

Omkring 3 000 demonstranter fanns då på flygplatsen som var tom på resenärer när den stängdes.

Don Muangflygplatsen har det senaste dygnet till viss del använts för internationell flygtrafik. Bland annat landade ett plan från Stockholm där natten till onsdagen.

Inga plan kan lämna Bangkok under torsdagen. Demonstranterna vägrar släppa den internationella Suvarnabhumiflygplatsen, vars byggnader och flygledartorn de kontrollerar.

– Det är minst sagt bekymmersamt, säger Sveriges ambassadör i Thailand Lennart Linnér till TT.

– Vi håller nu på att utreda hur länge folks hemförsäkringar täcker hotell och andra kostnader. Ju mer tid som går desto fler blir ju kvar längre än de planerat.

På gatorna i Bangkok stiger spänningen sedan Somchai avvisat en maning från arméchefen general Anupong Paochinda att avgå och utlysa nyval.

Thailändska medier rapporterade om flera explosioner under natten kring det ockuperade regeringskansliet och enligt polisen utbröt skottlossning mellan PAD-anhängare och en okänd grupp.

Risken är att det blir värre innan det blir bättre, säger Linnér. PAD har haft stort stöd hittills men frågan är vad som händer med deras popularitet när flygplatsockupationerna hotar hela landets livsnerv, turismen.

Ambassadör Linnér ska under torsdagen träffa ledningen för oppositionspartiet Demokratiska partiet för att försöka bilda sig en uppfattning om läget och den närmaste framtiden.

Den thailändska utrikesministern insisterar på att ett toppmötet ska hållas som planerat i Bangkok med det sydostasiatiska samarbetsorganet Asean.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.