Pakistan: Indien har inga bevis

Pakistan erbjuder samarbete, men duckar frågan om själva utlämningarna. (TT)


Indien kräver att Pakistan utlämnar ökända extremister som misstänks ligga bakom Bombaydåden. Pakistan erbjuder samarbete, men duckar frågan om själva utlämningarna.

Indiens utrikesminister Pranab Mukherjee kräver "gripandet och överlämnandet av de personer som bor i Pakistan och är på flykt från den indiska rättvisan". Bland de huvudmisstänkta finns Hafiz Saeed, ledare för den militanta gruppen Lashkar-e-Toiba, Maulana Masood Azhar som leder våldsgruppen Jaish-e-Mohammed, samt den ökände brottskungen Dawood Ibrahim.

Dessa män toppar listor över efterlysta som började upprättas redan efter seriebombdåden i Bombay 1993, då 300 människor dödades. Delhiregeringen hävdar nu att dessa extremister fortsätter att sprida terror och brottslighet i Indien från sina baser i Pakistan.

Inget avtal

Pakistans svar har tidigare alltid varit detsamma - det finns inget utlämningsavtal och landet lämnar aldrig ut sina medborgare till Indien. Dawood Ibrahim, som är indisk medborgare, säger Islamabadregeringen sig inte veta var han är någonstans.

– De har meddelat oss vilka några av (de misstänkta) organisationerna är. . . men det är inga bevis, säger Pakistans premiärminister Yousuf Raza Gilani till CNN.

Utrikesminister Shah Mehmood Qureshi säger att man erbjuder Indien "en gemensam utredningsmekanism och en gemensam kommission" för att gå till botten med Bombaydåden, men liksom andra pakistanska ministrar har han hittills inte uttryckligen kommenterat Indiens kravlista över misstänkta gärningsmän.

Inga truppförflyttningar

Indien och Pakistan har varit i krig flera gånger, och tongångarna sedan Bombayterrorn i förra veckan krävde uppemot 200 liv har ofta varit krigiska. Men talet om truppförflyttningar till de båda ländernas långa gräns verkar mest vara lösa rykten. Pakistans militär har fullt upp med gränsområdena mot Afghanistan, där man är under hårt tryck från USA att bekämpa talibaner och andra hårdföra islamistiska grupper. USA har alltså flera skäl att försöka se till att den militära spänningen Indien-Pakistan inte ökar, och en försvarskälla i Washington sade på tisdagen att inga truppförflyttningar är på gång.

– Det finns inga indikationer på att något händer. Inget har hänt eller är planerat att hända på den fronten, sade den anonyma Pentagonkällan till Reuters.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.