Stockholm

Succéförfattarens brev till maffian

Efter förra veckans massaker skriver Roberto Saviano öppet brev till camorran.


Läs mer

Roberto Savianos dokumentärroman "Gomorra" om Neapels maffia Camorran har sålt i över 1,2 miljoner exemplar bara i Italien. Filmen med samma namn vann Guldpalmen i Cannes i maj. Succén har dock inte fått någon synbar inverkan på Camorrans våldsamma framfart: i förra veckan mördades sex personer i Caserta utanför Neapel i attentat som tillskrivs organisationen. Nu skriver Roberto Saviano ett öppet flera sidor långt brev till Camorran i dagstidningen La Repubblica. Saviano tvekar varken att namnge de skyldiga eller att peka ut dem som fega stackare som skjuter folk i ryggen men "aldrig har konfronterat andra beväpnade män."

"De ansvariga har namn. De har ansikten. De har till och med en själ. Eller kanske inte", skriver han och utpekar bossen Michele Zagaria som den som har beordrat skjutningarna. Enligt Saviano gömmer han och hans män sig i Lago Patria utanför Neapel. "Sinsemellan känner de sig som ensamma kämpar, krigare som är ute efter att ta revanch på världen, som de sista hämnarna från en av Europas mest förbisedda och fattigaste bygder", skriver Saviano. Men, i själva verket, skriver han, är de bara "mördare utan något form av militär förmåga. När de dödar tömmer de vansinnigt sina magasin, för att tagga sig snortar de kokain och häller i sig Fernet Branca och vodka. De skjuter obeväpnade personer de råkat stöta ihop med i ryggen."

Saviano efterlyser en folklig resning mot camorrans förlamande grepp om Neapelområdet.

"Hur upplever ni er hembygd, platsen där ni bor? Hur känner ni er när ni går till jobbet, när ni promenerar, när ni älskar? Inser ni problemet, eller nöjer ni er med att säga 'så har det alltid varit och så kommer det att förbli'?".

Sedan Roberto Savianos bok Gomorra kom ut har han levt på hemlig ort, ständigt omgiven av livvakter. Det är lätt att dra paralleller till de sicilianska domarna Falcone och Borselino, som mördades efter att ha givit sig på maffian lagvägen. Saviano vägrar att låta sig skrämmas av camorran. Han uppmanar i stället läsarna att också de övervinna sin rädsla.

"Att inte längre känna rädsla skulle inte vara svårt. Det skulle räcka att agera, men inte var och en för sig. Rädslan går hand i hand med isoleringen. Varje gång som någon tar ett steg tillbaka skapar det ytterligare rädsla i ett exponentiellt crescendo som avmobilserar, eroderar och långsamt leder till ruinens brant", skriver Roberto Saviano.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.