Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lettiska fiskare befaras drunknade

Nyheter | 03/12/2008 10:58

Svenska Sjöräddningen fick rycka ut för att leta efter sex fiskare vars båt kapsejsat utanför Lettlands kust i natt.

Svenska sjöräddningen fick natten till onsdagen rycka ut för att leta efter sex fiskare vars båt kapsejsat utanför Lettlands kust. Väderförhållandena var mycket svåra och samtliga sex tros ha omkommit.

Den lettiska båten fick roderhaveri utanför Ventspils i norra Lettland strax efter klockan 22 på tisdagskvällen. Enligt sjöräddningen var vädret mycket dåligt i området med regn, vind och grov sjögång.

Under försöken att bogsera båten kapsejsade den och sjönk. Sjöräddningscentralen i Riga kontaktade svenska myndigheter som skickade en räddningshelikopter från Visby för att leta efter de försvunna fiskarna.

– Anledningen till att en svensk helikopter fick gå från Gotland var att de lettiska helikoptrarna av tekniska skäl inte kunde flyga och då fick vi förfrågan om vi kunde bistå med vår helikopter, säger Björn Wrangel, biträdande räddningsledare, till TT.

Sökandet pågick till klockan tre på morgonen då den svenska helikoptern återvände hem. Den lettiska sjöräddningen återupptog letandet på morgonen med egna helikoptrar. Vid tiotiden på förmiddagen hade de saknade fortfarande inte hittats.

Enligt Björn Wrangel hade de saknade besättningsmännen varken överlevnadsdräkter eller flytvästar på sig. Eftersom inte heller livflotten löste ut är utsikterna inte goda.

–De hamnade i vattnet. Och det är så pass kallt, och dessutom väldigt dåligt väder med mycket grov sjö, att det nog tyvärr inte är några goda utsikter att hitta någon vid liv, säger han. (TT)

Skrivet av: