Lördag 22 Jan
Stockholm

SAS flyger på Bangkok igen

SAS planerar nu att återuppta sina flygningar till och från Bangkok. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SAS planerar nu att återuppta sina flygningar till och från Bangkok.

– Vi har fått uppgift om att flygplatsen ska öppnas på fredag strax efter midnatt, säger informationschefen Anders Lindström till TT.

Strandsatta passagerare i Thailand kontaktas just nu av SAS för att få information om hemresan.

SAS har två flygningar till Bangkok på torsdagen, en från Stockholm och en från Köpenhamn. När passagerarna lämnat planen i Bangkok ska strandsatta passagerare få resa tillbaka till Europa med dem.

I dag packade PAD-demonstranterna ihop och lämnade Bangkoks internationella flygplats, efter åtta dagars ockupation. Om ett par dagar kan trafiken flyta normalt igen, enligt flygplatschefen.

Ockupationen avbröts sedan landets konstitutionsdomstol upplöst regeringspartiet PPP och förbjudit premiärminister Somchai Wongsawat att verka politiskt i fem år. Anledningen är att flera partifunktionärer dömts för valfusk efter valet förra året.

Det första planet landade på Suvarnabhumi-flygplatsen strax efter klockan åtta svensk tid. Planet som tillhör Thai Airways kom från Phuket med drygt 300 passagerare ombord.

Det thailändska bolaget aviserade också sex avgångar från Suvarnabhumi under dagen och torsdagsmorgonen: till Sydney, New Delhi, Narita (utanför Tokyo), Frankfurt, Seoul och Köpenhamn.

Enligt Vudhibhandhu Vichairatana, styrelseordförande i de thailändska flygplatsernas organisation AOT, ska Suvarnabhumi-flygplatsen förhoppningsvis kunna vara i full gång igen under morgondagen.

Runt 250 000 turister blev strandsatta i Thailand sedan flygplatserna Suvarnabhumi och den mindre inrikesflygplatsen Don Muang ockuperats.

Aktivisterna från PAD markerade formellt att ockupationen var över genom att sjunga kungahymnen innan de lämnade flygplatsen.

Thailands tillförordnade premiärminister Chavarat Charnvirakul säger att parlamentet ska välja ny premiärminister på måndag, den 8 december.

– Jag har talat med talmannen och vi kom överens om att föreslå en omröstning om den nye premiärministern den 8 december, sade Chavarat till journalister.

Men ingen förväntar sig att premiärminister Somchai Wongsawats avgång ska innebära något annat än en tillfällig frist i den politiska kris som rått i landet i tre år. Politiker som stöder PPP och den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra har fortfarande majoritet i parlamentet och väntas genom ett nybildat parti välja en ny premiärminister i nästa vecka, den tredje regeringschefen på lika många månader.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt