Thailands nye premiärminister utses

Mycket talar för att det blir oppositionens kandidat som tar över.(TT)


På måndagen röstar Thailands parlament fram landets nye ledare. Mycket talar för att det blir oppositionens kandidat som tar över - stödd av en svag koalition småpartier.

Månader av demonstrationer, ockupationer och gatustrider i Bangkok tog slut nyligen när premiärminister Somchai Wongsawat sparkades från sin post sedan regeringspartiet PPP funnits skyldigt till valfusk.

Dagen efter domslutet hävde proteströrelsen PAD sin blockad av Bangkoks flygplats och avbröt de demonstrationer som varat i flera månader.

PAD har motsatt sig Somchais styre eftersom man hävdat att han bara agerar på sin svåger Thaksin Shinawatras vägnar. Också Thaksin avsattes efter långvariga protester men hans anhängare har lyckats hålla sig kvar vid makten i mer än två år.

Bannlysta politiker

Vem som ska ta över posten som premiärminister är dock ovisst. Samtidigt som Somchai tvingades lämna politiken bannlystes flera andra parlamentsledamöter som behövdes för partiets majoritet och mycket talar nu för att oppositionspartiet Demokraterna tar över makten. Om så blir fallet kommer Thailand att ledas av Abhisit Vejjajiva som lovat att blåsa nytt liv i ekonomin genom att öka exporten och göra turismen till ett högprioriterat område.

Politikerna i nu upplösta PPP hävdar dock att de, trots bannlysningarna, har tillräckligt med parlamentsledamöter för att vinna stöd för sitt nya parti Puea Thai och sin kandidat Pracha Promnok, tidigare rikspolischef.

Dyra röster

De har också anklagat militären för inblandning i politiken. Enligt dem genomförs en "tyst kupp" genom att militären utövar påtryckningar på mindre partier genom att säga sig ha kungens stöd och tvinga dem att byta sida. I helgen rapporterade en thailändsk dagstidning att kohandeln kring utnämningen av premiärministern gått in i en mycket intensiv fas. Enligt tidningen tar varje parlamentsledamot nu över tio miljoner kronor för sin röst.

Oavsett utgången i omröstningen talar dock mycket för att de politiska spänningarna i landet består. Ett nytt styre kommer inte att råda bot på motsättningarna mellan landets militära och rojalistiska elit på ena sidan och Thaksins anhängare på den andra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.