Thaiprotesterna kan utökas

Demonstranterna som blockerar Bangkoks internationella flygplatser hotar att utöka aktionen när den snart går in på sin andra vecka, enligt CNN.

Parnthep Puapongpan, talesman för oppositionsrörelsen PAD som leder protesterna, säger att de planerar att avsluta ockupationen av den thailändske premiärministerns kontor, som pågått sen 26 augusti, och istället omdirigera demonstrationerna till de båda flygplatserna.

Hur snabbt protesterna vid regeringspalatset skulle sluta, avslöjade dock inte Parnthep Puapongpan.

De regeringsfientliga demonstranterna har fortfarande efter sex dygn kontroll över Suvarnabhumis internationella flygplats, med PAD-anhängare som blockerar motorvägen som leder till byggnaden med hjälp av taggtråd, övergivna bilar och baseballträn. Och polisen ser fortfarande ut att vara oförmögna att gå in.

Polishelikopter

En polishelikopter flög under måndagen över flygplatsen och släppte ner hundratals flygblad som meddelade demonstranterna att regeringen vill försöka lösa krisen på ett fredligt sätt. Flygblanden uppmanade också befolkningen att undvika flygplasen och de omgivande områdena.

Men den regeringskritiska alliansen har klart och tydligt utlovat att de inte kommer dra sig tillbaka förrän regeringen har avgått. De anklagar den nuvarande administrationen - med premiärminister Somchai Wongsawat och hans People Power Party (PPP) i spetsen - för att agera som en fullmaktsregering för den förre premiärminstern Thaksin Shinawatra.

Demonstranterna vill ha Thaksin utlämnad och till svars för de korruptionsanklagelser som förts fram emot honom.

– Fram till måndagen har 37 flygplan lyckats lämna Suvarnabhumi. Alla utom ett plan, som flög tomt till Shanghai, har landat på en miltiärflygplats cirka 140 kilometer sydöst om Bangkok, säger flygplatsens taleskvinna Monrudee Gettuphan said. Därifrån kan resenärerna ta ett plan hem.

Förödande

Myndigheterna uppskattar att 100 000 passagerare har strandats på Suvarnabhumi sen protesterna inleddes, vilket haft en förödande påverkan på Thailands turistindustri.

På måndagen rapporterade nyhetsbyråer att franska regeringen skickat en Boeing 747 till Thailand för att försöka hjälpa franska medborgare hem igen.

En talesman för franska utrikesministeriet sa enligt AP att planet skulle ha plats för runt 500 personer och prioritera dem med småbarn, folk med hälsoproblem samt äldre medborgare.

Varje dag anländer runt 60 000 turister till flygplatsen, och för varje dag den fortsätter vara stängd beräknas den förlorade inkomsten vara runt 50 miljoner baht (motsvarande dryga 10,7 miljoner kronor), enligt Thai News Agency.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.