Tisdag 30 Nov
Stockholm

Tutu: Mugabe måste tvingas bort

Zimbabwes president Robert Mugabe måste avgå - eller tvingas bort.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det skarpa omdömet avgav Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu i torsdags kväll i nederländsk tv.

– Jag tror det är dags för världen att säga "Du och dina kumpaner har gjort er skyldiga till enorma brott, och du kommer att åtalas i Haag om du inte avgår", sade fredspristagaren i aktualitetsprogrammet Nova.

På en fråga om Mugabe, som har suttit vid makten i Zimbabwe sedan landet blev självständigt 1980, bör avlägsnas med våld svarade Tutu:

– Ja, tvingas bort - om de säger åt honom att avgå och han vägrar måste de ta till militära medel.

"Ett vårdfall"

Enligt Tutu, som var en av Afrikas ledande röster i kampen mot den forna apartheidregimen i Sydafrika, borde Afrikanska unionen (AU) eller samarbetsorganisationen SADC ha kraft nog att få bort den 84-årige Mugabe.

– Han har förstört ett underbart land. Ett land som en gång var en kornbod har blivit ett vårdfall, sade han.

Tidigare under dagen hade Zimbabwe proklamerat riksomfattande kristillstånd med anledning av den koleraepidemi som nu har tagit över 560 människors liv. Ekonomins sammanbrott, som många håller Mugabe ansvarig för gör att landets hälsovård står handfallen inför ett sjukdomsutbrott som tidigare lätt hade kunnat hejdas.

Fryst bistånd

En gång i tiden framhölls Robert Mugabe som en afrikansk ledare av stora mått, men han har på senare år fått hård kritik - framför allt i väst - för den politiska och ekonomiska kris som alltfler anser vara en direkt följd av presidentens agerande. Omvärldens bistånd har frusit inne medan Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai tar spjärntag mot varandra i frågan om hur de ska dela på makten. Tsvangirais parti MDC segrade i det senaste parlamentsvalet, medan Mugabe återvaldes som president i ett val där Tsvangirai bojkottade den avgörande omgången och motiverade det med trakasserier från Mugabes anhängare. Även Kenyas premiärminister Raila Odinga anslöt sig i torsdags till kraven på att Mugabe måste bort, rapporterade AFP. Det är dags för de afrikanska regeringarna att beslutsamt frånta honom makten, sade Odinga till BBC efter ett möte med Tsvangirai.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela