FN-hjälp till Gaza stoppas

Efter palestinska raketanfall tvingas FN avbryta matdistribution. (TT)


FN tvingas avbryta sin matdistribution i Gazaremsan. Efter palestinska raketbeskjutningar stoppar Israel hjälpsändningarna till det Hamas-styrda området, där hälften av de 1,5 miljoner invånare är beroende av nödhjälpen.

Israel hade i samband med att blockaden av Gazaremsan infördes den 5 november lovat att 30 lastbilar släppas fram till Gaza på torsdagen. Men senare ändrade sig Israel och sade att det var omöjligt på grund av beskjutning.

– De har sagt till oss att gränsövergångarna är stängda i dag. Vid dagens slut kommer vi att avbryta vår matdistribution, sade Chris Gunnes, talesman för FN:s biståndsorgan Unrwa.

Stark kritik

Normalt tillåter Israel att en del humanitära förnödenheter körs till Gaza, men även den verksamheten har stått stilla under en veckas tid. Biståndsorganisationerna har protesterat kraftfullt.

– Att driva människor till desperationens rand med några månaders mellanrum och att tvinga Unrwa till ytterligare en omgång av krishantering ligger inte i någons intresse som tror på fred, måttfullhet och stabilitet, säger Gunnes.

En lastbil som Internationella rödakorsorganisationen, ICRC, sände i väg till gränsövergången Kerem Shalom återvände med oförrättat ärende.

– Situationen blir dag för dag alltmer prekär för Gazaborna, säger ICRC:s lokala chef Karharina Ritz.

Bränsle stoppas

Israel hindrade även de av EU finansierade bränsletransporterna till Gazas enda kraftverk på torsdagen. Det i sin tur ledde till att den palestinska energimyndigheten varnade för att verksamheten skulle stängas innan dagen var till ända till följd av brist på diesel.

Kraftverket står för mellan en fjärdedel och en tredjedel av Gazas kraftförsörjning. Resten kommer från egyptiska och israeliska kraftnät.

Fyra Hamasmedlemmar dödades i en eldgivning i onsdags. Enligt Israel utbröt eldgivningen sedan männen hade försökt placera ut en bomb nära gränsbarriären. Männen ska ha skjutit med granatkastare mot Israel, vilket besvarades med två flygattacker längs kustremsan.

Fortsatt stängt

Den israeliska armén bekräftade att gränsövergångarna skulle förbli stängda på torsdagen till följd av beskjutningen. Enligt israelisk radio har säkerhetskällor uppgett att Hamas har försökt skapa ett nytt läge genom att bryta den oskrivna regeln om att palestinier inte ska närma sig gränsbarriären. Det var ett våldsutbrott förra veckan som utlöste den senaste krisen. Det ledde till sju palestiniers död och att Israel stängde gränsövergångarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!