Mörkt i Gaza när kraftverk stängdes

Den palestinska Gazaremsans enda elkraftverk har stängts av.


Den palestinska Gazaremsans enda elkraftverk stängdes av på måndagskvällen, sedan Israel stoppat bränsleleveranserna till det isolerade territoriet.

En tjänsteman på Gazas energimyndighet sade att kraftverket står för 40 procent av landremsans elektricitet. Resten importeras från Israel.

Islamiströrelsen Hamas, som styr över Gazaremsan, mörklade delar av territoriet på grund av kraftverkets stängning.

Israel stoppade bränsleleveranserna till Gaza som straff för att palestinska miliser skjutit raketer mot Israel. Ytterligare två avlossades på måndagen, utan att skada någon.

Raketattackerna tog fart i förra veckan sedan sju palestinska milismän dödats av israelisk militär. Våldsupptrappningen hotar den vapenvila som inleddes i somras.

Israel hävdar att Gazaremsan kan få 75 procent sitt elbehov täckt via import från Israel och Egypten, och anklagar Hamas för att utnyttja elavbrotten i propagandasyften.

EU-kommissionen, som bekostar bränslet till kraftverket i Gaza, sade att Israel sagt att leveranserna kanske skulle återupptas på tisdagen.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.