Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 års fängelse för kurdiska Leyla

- 06/12/2008, 21:27 -

Enligt en turkisk domstol har hon "begått brott å en terrorgrupps vägnar".

TURKIET. Den kurdiska politikern Leyla Zana som tilldelades Sacharovpriset 1995 dömdes i torsdags till tio års fängelse. Man väntar sig att hon kommer att överklaga domen.

Zana stod åtalad för att ha "spridit propaganda för det kurdiska arbetarpartiet" (PKK) och för att "begått brott å organisationens vägnar". Men domstolen ansåg att hennes brott var grövre än dessa, och dömde henne för att ha "begått brott å en terrorgrupps vägnar".

Domstolen drog även in Zanas rättigheter att rösta och möjligheter att jobba politiskt.

Zana blev känd 1991 för att hon svor en del av eden som parlamentsledamot på kurdiska, som inte är erkänt som ett officiellt språk i Turkiet.

1994 dömdes hon av en statlig säkerhetsdomstol för samröre med PKK-gerillan. 2004 upphävde en appellationsdomstol domen mot henne och tre andra kurdiska ex-parlamentariker.

Turkiet anser att PKK är skyldigt till 40 000 människors död sedan organisationen 1984 uttalade målet att upprätta en kurdisk stat i sydöstra Turkiet.

Skrivet av: