Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt fördömer Hamas attacker

- 04/01/2009, 21:07 -

Svenska politiker kräver vapenvila i Gaza.

Svenska politiker reagerar mot den markoffensiv som Israel inlett i Gazaremsan och kräver att våldsspiralen ska brytas.

"Först och främst krävs omedelbar vapenvila", konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt i ett skriftligt uttalande om läget i Gazaremsan.

"Därutöver måste parterna få plats i en förbättrad överenskommelse i två delar: dels måste Gazas gränser öppnas för humanitära, ekonomiska och andra ändamål, dels måste raketattackerna mot Israel omedelbart upphöra", skriver statsministern i det korta uttalandet.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin beskriver situationen som mycket allvarlig.

"Jag fördömer det israeliska övervåldet och markinvasionen. Våldsspiralen måste brytas. Israel är den starkare partnern i konflikten och måste snarast se till att fredssamtal återupptas", skriver hon i ett pressmeddelande. Samtidigt kräver hon att "Hamas raketattacker och terrorn mot Israel" omedelbart avbryts.

Parterna måste iaktta eldupphör och tvingas tillbaka till förhandlingsbordet samtidigt som "en humanitär korridor" för mat, mediciner och förnödenheter omedelbart måste skapas, enligt Sahlin.

Även vänsterledaren Lars Ohly fördömer Israels agerande.

"Israel är på väg att förvandla Gaza från världens största fångläger till världens största gravfält. Omvärlden har en plikt och ett ansvar att på de tydligaste sätt fördöma Israel och att agera för att försvara Gazas befolkning", skriver han i ett pressmeddelande.

Se ett klipp från Al Jazeera om Israels markoffensiv nedan.

Skrivet av: