Måndag 19 Apr
Stockholm

Svenske Saed, 13: Jag är skiträdd

Cirka 20 svenskar befinner sig i krigets Gaza. En av dem är Saed, 13. Nu vill han bara komma hem till Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utrikesminister Carl Bildt har under sin rundresa med en EU-delegation i Mellanöstern med olika parter tagit upp frågan om de EU-medborgare som vill lämna Gazaremsan.

– I både Egypten och här (i Israel) har vi fått beskedet att de kan komma ut. De har försökt komma ut via Erez de senaste timmarna men det har visst varit vissa problem, säger Bildt till svenska journalister i Jerusalem.

I krigets Gaza befinner sig enligt UD cirka 20 svenskar. Hälften av dem har hört av sig till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och bett om att få lämna krigszonen så fort som möjligt.

En svensk i Gaza är 50-årige läkaren Yossuf Abo Mery, hans 37-årige gravida fru Kefah och deras fyra barn. Familjen reste från Växjö till Gaza i början av december för att hälsa på en sjuk släkting. Just nu är de fast i Deir al-Balah, 15 kilometer sydväst om Gaza stad, skriver Aftonbladet. Bomberna har fallit bara några hundra meter från deras hus.

– Vi har ingen elektricitet. Vi har inget vatten och ingen mat, säger Yossuf till tidningen. Barnen Dina, 20, Daliah, 15, Saed, 13, och Maja, 2, mår dåligt.

–Jag är skiträdd. Snälla, snälla, hjälp oss härifrån, säger Saed. Det är bomber överallt, vi kan inte sova på kvällen. Mina syrror gråter, fortsätter han.

Expressen har talat med Omar Yousuf Al Tawil, som till vardags arbetar inom hemtjänsten i Stockholm men som nu är fast i Gaza.

– Jag vill bara hem till Sverige, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela